RECENSIE: Zita Swoon - Big Blueville

Zita Swoon – Big Blueville
recensie cijfer 2008-06-18 We kunnen ons bijna geen muzikaal landschap meer voorstellen zonder Zita Swoon. Deze Belgische band heeft een sleutelrol gespeeld in de ontwikkeling van de muziekscène in Vlaanderen. Aan de lange release lijst van de band is nu weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd. Onlangs verscheen het album Big Blueville. Niet geheel nieuw want enkele nummers zijn al verschenen op het vorig jaar uitgebrachte album Big City. Maar zeker wel weer de moeite waard om te beluisteren.

Telkens wanneer Zita Swoon een album uitbrengt hoop je weer op een hoogtepunt. Wellicht een album dat de eindejaarslijstjes haalt. Geen gekke gedachte aangezien de band al jaren bejubeld wordt vanwege hun durf en de kwaliteit van de muziek. Ook Big Blueville blijkt weer aan deze kenmerken te voldoen. Meesterbrein Stef Kamil Carlens heeft weer tien prachtige liedjes verzameld. Zoals eerder vermeld is niet alles nieuw. 'Infinite Down', 'I Feel Alive In The City', 'Je Range', 'Everything Is Not The Same' en 'L'opaque Paradise' verschenen eerder al op een album. Maar er blijven nog genoeg nieuwe mooie liedjes over. Zoals 'Looking For A Friend' met daarop de aanstekelijke pianopartij van Tom Pintens, de gitarist/toetsenist die na de huidige tournee stopt met spelen bij Zita Swoon. Hij wil zich meer gaan richten op zijn solo carriëre en het spelen als (gast)muzikant bij andere bands.

Vooral het tweede deel van de plaat staat vol met aanstekelijke liedjes, waaronder het Franstalige 'Josieanna'. Het zal voornamelijk door het Franse karakter komen dit het tweede deel een andere sfeer oproept, meer relaxt en zomerachtig. Het is in ieder geval aan aangename afwisseling. Zita Swoon heeft met Big Blueville weer laten horen dat ze nog steeds een van de vooraanstaande Belgische bands zijn. Een uitgebreide tour brengt ze deze zomer weer langs verschillende festivals waar Rock Werchter. Wellicht doen ze ook nog een paar festivals in Nederland.
Recensent:Rene Kuijs Artiest:Zita Swoon Label:Chikaree Records
Tino- Mind playing sketches

Tino - Mind Playing ScetchesDe Haagse Tino kun je op zijn zachtst gezegd eigenzinnig noemen. In 2004...

Mudhoney – The Lucky Ones

Mudhoney - The Lucky Ones In 1988 was het Mudhoney die grunge op de muzikale kaart zette. De typische...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT