RECENSIE: Mudhoney - The Lucky Ones

Mudhoney – The Lucky Ones
recensie cijfer 2008-06-23 In 1988 was het Mudhoney die grunge op de muzikale kaart zette. De typische alternatieve Seattle rock sound inspireerde onder andere bands als Nirvana en Soundgarden. Toen deze bands er voor zorgden dat grunge er bij het grote publiek in ging als zoete koek, sloeg Mudhoney een andere weg in. De band liet zich onder andere beïnvloeden door garage- en bluesrock. Inmiddels zijn de heren alweer een tijd volledig op grunge gericht en met hun nieuwe en achtste album The Lucky Ones gaat de band terug naar haar roots.

Een lekkere gitaarriff en de voor Mudhoney zo tekenende stem van Mark Arm zorgen ervoor dat je je direct thuisvoelt bij het openingsnummer ‘I’m Now’. Als de piano ten gehore wordt gebracht in het catchy refrein weet je helemaal dat het goed zit. In ‘Inside Out Over You’ rockt de band rustig door. Er is veel herhaling van donkere rock riffs, eigenlijk een beetje eentonig. Maar dit is wel typisch Mudhoney. Met de titeltrack en ‘Next Time’ wordt het allemaal wat vuiger en is er solo werk van zowel de gitarist als de drummer.

Bij ‘And The Shimmering Light’ gaat de band voor een meer clean geluid en dit zorgt voor een verhelderende break op de plaat. Daarna gaat de band echter verder met waar ze mee bezign waren en waar ze goed in zijn. Midtempo rock zonder al teveel verrassingen. Waar je tegen het einde van de plaat murw geslagen op de bank zit weg te dromen, schrik je vervolgens wakker door ‘Tales Of Terror’. De titel zegt eigenlijk al genoeg. Harde solo’s, panische zang en even volledig het gas open en rammen.

Mudhoney levert met The Lucky Ones een plaat af waar menig fan van de oude grunge en alternative mee in zijn of haar nopjes zal zijn. De eentonigheid die op de loer ligt, zit bij dit genre en met name ook bij deze band in het aard van het beestje. Liefhebbers kunnen de plaat dan ook blind aanschaffen.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Mudhoney Label:Subpop
Zita Swoon – Big Blueville

Zita Swoon - Big BluevilleWe kunnen ons bijna geen muzikaal landschap meer voorstellen zonder Zita...

No Age – Nouns

No Age - Nouns No Age is een duo dat bestaat uit drummer/zanger Dean Spunt en gitarist...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT