RECENSIE: Jaya The Cat - Late Night Transmissions

Jaya the Cat – More Late Night Transmissions
recensie cijfer 2008-04-04 Met een levendige muziekscene, waar in de loop der jaren bands als Dropkick Murphys, Mighty Mighty Bosstones en eerder ook Pixies uit ontsproten, is Boston geen verwonderlijke voedingsbodem voor de band Jaya the Cat. Oorspronkelijk komt de band, die een muzikale mengeling maakt van punkrock, reggae en ska, namelijk uit deze Noord-Amerikaanse stad. Jaya the Cat werd gevormd door drie vrienden – in de huidige samenstelling is alleen zanger en gitarist Geoff Lagadec nog aanwezig -, uit een gezamenlijke liefde voor dub en punk. Drummer David Germain (alias ‘The Germ’, ex-Shadows Fall) zich bij de band, ten tijde van het uitkomen van debuutalbum Basement Style.

Om persoonlijke redenen verlieten twee leden van het eerste uur in 2003 de band. Uit pure frustratie over de shit jobs die de heren er in Boston op na hielden, besloten Lagadec en Germain het eens een tijdje te proberen met Amsterdam als uitvalsbasis. Geen toevallige beslissing, want in Nederland had de band al jaren aanzienlijk meer succes dan elders. Aangevuld met Jan Jaap Onverwagt (Green Lizard) en Alejandro Londoño (van de Nederlands-Venezolaanse band Agresión), gingen ze op tour in Europa.

Opereren vanuit Amsterdam was een succes; Jaya the Cat is niet meer weggegaan uit Nederland en ondertussen zijn we, een paar albums en heel wat optredens verder, aangekomen bij More Late Night Transmissions with Jaya the Cat. Onverwagt zit nog steeds bij de band, net als gitarist Jordi Nieuwenburg en bassist Steven Brautigam.

Jaya the Cat is helemaal Jaya the Cat op More Late Night Transmissions. Stevige basklanken als basis van de muziek, met daarop de riedeltjes van de gitaren en de rauwe, maar volle stem van Lagadec. Teksten over drank, (pogingen tot) relaties en – heel politiek correct – ook nog wat geschop tegen de regering.

Bij avondenlang drinken in de kroeg, hoort ook het wakker worden met een zwaar hoofd en je afvragen wat je de avond tevoren in godsnaam tegen wie hebt gezegd, onder invloed van je zoveelste biertje. Zingen over drinken, dat kan Lagadec wel, zingen over katers ook; daar geeft hij blijk van met ‘Hello Hangover’, maar ook in het nummer ‘Goodmorning’. Een ‘goeiemorgen’, om te zeggen dat een bepaald voicemailberichtje maar beter genegeerd kan worden, want dat hij eigenlijk iets heel anders had willen zeggen gisteravond: “I don’t wanna fight with anyone else but you”, maar ook “I don’t want anyone on the back of my bike, but you”. Kortom “What I meant to say, is that I love you.”. Eigenlijk zijn het hele gevoelige jongens, die stoere rockers.

Het is niet iets compleet nieuws, de muziek die Jaya the Cat maakt en ze doen het ook al een aantal jaar. Ze hebben goed geluisterd naar hun helden, bands als Operation Ivy, Bad Brains, Sublime en The Skatalites, die bedankt worden in het nummer ‘Thank You Reggae’. En laten wij die helden ook bedanken en niet te veel gaan zeuren over de originaliteit van Jaya the Cat, maar tevreden zijn met een band die nog altijd lekkere muziek maakt en er live stevig op los rockt.
Recensent:Ike Breed Artiest:Jaya The Cat Label:I Scream Records
Midnattsol – Nordlys

Midnattsol - NordlysZangeres Carmen Elise Espenaes en gitarist Chris Hector hebben in het jaar...

4y-D – Perfect Contradictions

4Y-D - Perfect Contradictions 4Y-D . De naam van deze band slaat op de eindletters van de voornamen van de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT