RECENSIE: Jaya The Cat - The New Sound Of Hedonism

Cover Jaya The Cat - New International Sound of Hedonism
recensie cijfer 2012-10-12 Als de zomer een geluid zou hebben, dan zou die het beste te omschrijven zijn als het geluid van Jaya The Cat. De Amerikaans/Nederlandse band onder leiding van zanger Geoff Lagadec, met zijn thuisbasis in Amsterdam, laat een verfrissende mix van ska en punk horen. Liedjes die een glimlach op je gezicht toveren, of het nu regent, sneeuwt of hagelt. Zijn het niet de vrolijke melodieën, dan zijn het wel de scherpe en rake teksten van Geoff. De man heeft er een handje van om het onderste uit de kan des levens te halen en heeft het hier maar al te graag over. Genieten staat hoog in het vaandel bij de man, waardoor het nieuwe plaat een toepasselijke titel heeft gekregen. We hebben het over The New International Sound Of Hedonism.

Dit is album nummer vier en vergeleken met het vorige werk hebben ze de punk wat meer laten varen. Reggae en ska voeren de boventoon en worden gemixt met een elektronische set aan geluiden. Het is terug te horen dat ze zich hebben laten inspireren door The King Blues, die hun mix van ska en reggae ook op diverse wijzen toepasten. Over The King Blues gesproken, frontman Itch is sinds het uit elkaar vallen van die band voor het eerst weer te horen op ‘Put A Boombox On My Grave’. Een uiterst aanstekelijk deuntje over hun liefde voor muziek, dat meteen verraadt dat hun samenwerking meer dan dit liedje betreft.

De toon van het album is erg mellow en relaxed, maar bovenal heel divers. Zo komt opener ‘Rebel Sound’ binnen met hiphop-voetsporen, hang je je hangmat op bij een nummer als ‘Late Night Sonic Insurrection’ en kun je de tent op zijn kop zetten met het uptempo ‘Here Come The Drums’. Ze grijpen terug naar het verleden met ‘Bos En Lommerweg’, overgebleven van een demo uit vroegere tijden. Zoals eerder gezegd is zanger Geoff een echte levensgenieter en dat is terug te horen in het punky ‘Thessaloniki’, waarbij zingt over alles wat God verboden heeft. Dat hij dit leven ook echt zo leeft is terug te horen in zijn rauwere stemgeluid en dat maakt het alleen maar mooier.

“When life gives me lemons, I make gin & tonic”. Een regel uit ‘Fake Carreras’ en dat verwoordt volledig de instelling van Jaya The Cat. Dat ze ook de andere kant van de medaille kennen is te horen in de sentimentelere nummers ‘Date With A Needle’ en ‘This Could All Go So Horribly Wrong’. Hier hebben ze van geleerd en de uiteindelijke boodschap is dat ze het alles en iedereen ontzettend dankbaar zijn. The New International Sound Of Hedonism komt zo samen in poppy afsluiter ‘Thank You’. Kortom, met het hedonisme zit het wel goed op deze plaat, want daar is hij voor gemaakt. Genieten. Onder een palmboom, met een ondergaande zon en een cocktail of twee. Drie. Misschien vier.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Jaya The Cat Label:Sonic Rendezvous
Cover Coby Grant - Is In Full Colour

Coby Grant - Is In Full ColourOm als Australische in Europa voet aan wal te krijgen, moet je investeren....

Cover Dinosaur Jr - I Bet on Sky

Dinosaur Jr. - I Bet On Sky Amerikaanse fuzzrockband Dinosaur Jr. is toe aan het tiende studioalbum...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT