RECENSIE: Brazzaville - East LA Breeze

Brazzaville – East L.A. Breeze
recensie cijfer 2008-03-17 Verlangen we niet allemaal naar het voorjaar? De tijd dat je de ramen en deuren open kunt zetten. Een lekker wijntje of biertje inschenken en genieten van zomerse muziek. Het weer laat misschien nog even op zich wachten maar die muziek is al volop te verkrijgen. Neem bijvoorbeeld het nieuwe album van Brazzaville, East L.A. Breeze. De band rondom de uit Amerika afkomstige maar in Barcelona woonachtige David Arthur Brown. Op het eerste gehoor een lekkere zwoele zomerplaat. Maar na een paar luisterbeurten kom je er achter dat schijnt bedriegt. De luchtig klinkende muziek is voorzien van zware teksten. Eerder herfst dan zomer muziek.

“I grew up in a little trailer, on the edge of town. My daddy used to beat me raw, he used to beat me down. And one thing that I learned when I was barely? Was how to kill a full-grown man, when he was half asleep”. Dit is dus één van de voorbeelden van hoe beladen de teksten van Brazzaville op sommige momenten zijn. Dit fragment komt uit het prachtige ‘Jesse James’. Maar goed, om deze recensie niet al te zwaar te maken moeten we niet vergeten dat de muziek heel lekker klinkt. Pop met Zuid Europese invloeden.

Het is gek genoeg Rusland waar de band tot nu toe haar grootste commerciële successen heeft behaald. Een land met inwoners waarvan je niet direct verwacht dat ze smelten van deze warme klanken. En als ze het zelfs lukt om de Russen te interesseren dan moet de rest van Europa een eitje zijn zou je denken. Maar niets lijkt minder waar. Tot op heden wil het hier nog niet echt lukken. Tijd dat daar verandering in komt. Nummers als ‘Peach Tree’, ‘1983’ en het eerder genoemde ‘Jesse James’ zitten zeer fraai in elkaar. Daarnaast is de muziek toegankelijk voor een breed publiek. De ingrediënten zijn er, nu alleen nog het laatste stapje naar succes.

East L.A. Breeze is een heerlijke album. Ook al zijn de teksten hier en daar behoorlijk zwaar, muzikaal is het allemaal heel toegankelijk. Een aanrader voor iedereen die de muziek van Eels iets te depressief vindt maar inhoud mist bij Jack Johnson.
Recensent:Rene Kuijs Artiest:Brazzaville Label:V2 Records
The Black Halos – We are not Alone

The Black Halos - We Are not AloneVoor het uit Canada afkomstige The Black Halos , opgericht begin jaren...

Jack Bruce/Robin Trower - Seven Moons

Jack Bruce / Robin Trower - Seven Moons Een beetje jeugdsentiment? Eigenlijk wel, want het is toch al weer ruim...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT