RECENSIE: Sheryl Crow - Detours

Sheryl Crow - Detours
recensie cijfer 2008-03-02 Sheryl Crow lijkt vooraf aangevoeld te hebben dat Detours, haar zesde album, niet zomaar een nieuw album zou gaan worden. Dat zou je kunnen concluderen uit het feit dat ze voor het eerst sinds haar doorbraak debuutalbum weer de hulp heeft ingeroepen van producer Bill Bottrell. Op dat album, Tuesday Night Music Club, leverde dat een fris en rauw geluid op. Op Detours keert dat geluid terug, in combinatie met een geïnspireerder dan ooit klinkende Crow.

Het album trapt af met het folky ‘God bless this mess’. Crow schetst hier in drie coupletten een behoorlijk raak tijdsbeeld van de waanzin van het huidige Amerika. Het traumatiserende effect van de oorlog in Irak op de teruggekeerde soldaten, de haastige consumptiemaatschappij, de leugens van haar president, het zit er allemaal in. Direct is duidelijk dat het Crow menens is. Hierna volgt de ijzersterke single ‘Shine over Babylon’, waarin een felle Crow laat horen dat ze het nog altijd in zich heeft.

En zo staat het album vol met sterke songs. Bijna allemaal staan deze bol van de politiek en maatschappelijk geëngageerde teksten. In het Arabisch getinte, en deels in het Arabisch gezongen, ‘Peace be upon us’ sluiten de boodschap en de muziek het best op elkaar aan. Toch is er op het album ook plaats voor een persoonlijke tint. Zo blijkt de titelsong bijvoorbeeld Crow’s relatie met haar moeder te weerspiegelen. En uiteraard bevat het album ook een aantal prima countryballads zoals we die al van Crow kennen. Een mooi voorbeeld hiervan is ‘Diamond ring’.
Slechts één keer op het album laat de zangeres zich teveel leiden door de boodschap van een song. Hier slaat ze de plank faliekant mis. Het door Bottrell geschreven ‘Out of our heads’ heeft namelijk zo’n onvergeeflijk kinderachtig refrein dat je van gekkigheid niet weet hoe snel je die song moet skippen.

Het album sluit af met het mooi ingetogen ‘Lullaby for Wyatt’, dat ook te vinden is in de film ‘Grace is gone’. Een film, waarin de hoofdpersoon zijn kinderen moet vertellen dat hun moeder is gestorven in, juist, Irak. En zo is de cirkel mooi rond. Sheryl Crow heeft met Detours een zeer geïnspireerd album afgeleverd.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Sheryl Crow Label:Interscope / Universal
Mary J. Blige - Growing pains

Mary J. Blige - Growing Pains Mary J. Blige , “Queen of hiphop & soul”. Het is slechts een van de...

The Rhythm Chiefs - Ships Of Wonder

The Rhythm Chiefs - Ships of Wonder Zelden heb ik bij een livebandje zoveel eenduidige reacties gehoord: "Hier...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT