RECENSIE: Paramount Styles - Failure American Style

Paramount Styles – Failure American Style
recensie cijfer 2008-03-19 Girls Against Boys frontman Scott McCloud heeft een uitlaatklep gevonden voor zijn gevoelige kant. Met zijn solodebuut laat hij de nummers horen die niet op de setlist van zijn andere band passen. En dus werd het tijd om met een paar andere muzikanten een projectband op te richten. Paramount Styles is hier het resultaat van. De normaliter stevig rockende McCloud klinkt een stuk ingetogener op het album Failure American Style.

De Girls Against Boys fans zullen ongetwijfeld even aan het nieuwe materiaal moeten wennen. Weinig elektrische instrumenten zoals ze gewend zijn. De nummers worden gedragen door (akoestische) gitaar, piano en hier en daar een cello. Dit klinkt veel belovend maar al snel blijkt dat het album met dit instrumentarium maar niet los komt. En dan doel ik niet op hardheid of rockgehalte. De sfeer komt niet los. Ingetogen liedjes schrijven blijkt toch een vak apart te zijn. Iets dat niet iedereen soepel afgaat.

Een aantal sterke nummers zorgt ervoor dat het album niet zo snel in de uitverkoopbak terecht komt. Maar deze nummers zijn duidelijk in de minderheid. Een van de betere nummers van Failure American Styles is ‘Drunx, Whores & MZK People’. Ook ‘I Keep Losing You’ is van een behoorlijk niveau. Ritmisch, catchy en daarnaast ook een van de nummers waarbij de stem wel goed past. Dit in tegenstelling tot de eerste paar nummers van het album waarop de zang overdadig is en niet bij de nummers past.

Helaas is een groot deel van de nummers te zwak om van een goed album te spreken. Vooral het begin van deze plaat is matig. Halverwege komt er een keerpunt. Na het instrumentale intermezzo ‘One Last Surprise’ wint het album aan overtuigingskracht. De balans tussen zang en muziek is gevonden. McCloud lijkt zich meer op zijn gemak te voelen als hij moet zingen met als gevolg dat het geheel minder geforceerd overkomt. Dus er zit potentie in maar het komt er maar voor de helft uit.
Recensent:Rene Kuijs Artiest:Paramount Styles Label:Konkurrent
Iron Maiden – Live after death

Iron Maiden - Live after DeathDe Britse heavy metal band Iron Maiden bestaat alweer ruim dertig jaar. Al...

Motorcity Brags – Ten Arrogant Tales

Motorcity Brags - Ten Arrogant Tales Deze cd valt niet serieus te nemen. Achterop de hoes staan drie té fout...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT