RECENSIE: Iron Maiden - Live after Death

Iron Maiden – Live after death
recensie cijfer 2008-03-03 De Britse heavy metal band Iron Maiden bestaat alweer ruim dertig jaar. Al snel na het ontstaan is de band uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende metal bands en heeft die positie nog niet afgestaan. De band heeft massa’s lp’s, cd’s en dvd’s uitgegeven en talrijke concerten gegeven. Fans van Iron Maiden staan er om bekend bijzonder loyaal te zijn en zij zorgen ervoor dat de concertzalen altijd uitpuilen. Ik heb de band al vele malen aan het werk gezien en ben altijd tevreden naar huis gegaan. De inzet op het podium is meer dan 100 procent en het publiek wordt altijd getrakteerd op groots aangeklede podia en spectaculaire effecten.

Door het vele optreden en door zoveel mogelijk te filmen is er enorm veel filmmateriaal van de band voorhanden. De komst van de dvd is voor de band een uitkomst gebleken. De enige opname die we nog niet op het glimmende schijfje hebben gezien is Live after death. Deze klassieker is in 1985 opgenomen tijdens vier concerten in Los angeles en ooit op VHS uitgebracht. Zonder de andere concertopnamen tekort te willen doen is dit toch wel de moeder van alle Iron Maiden dvd’s. Het geluid is zoveel beter dan de VHS door een nieuwe mix en de beelden zijn helder en rustig. De concerten vonden plaats tijdens de Powerslave Tour en toont een band op het absolute hoogtepunt van haar creativiteit. Men had net met Number of the Beast, Piece of Mind en Powerslave drie absolute metal klassiekers afgeleverd. Op deze dvd komen dan ook voornamelijk songs van deze drie albums aan bod, aangevuld met drie oudjes uit de periode voor die tijd. Echt alles klopt aan dit concert; Bruce Dickinson is goed bij stem, muzikaal speelt de band op zijn top en het publiek is uitzinnig. Hoogtepunten te over en zeker het lange ‘Rime of the Ancient Mariner’ klinkt en oogt fantastisch.

Behalve de concertopnamen van 90 minuten is er ook nog een tweede dvd met ruim drie uur extra’s die zeer de moeite waard zijn. Zo staan er twee lange documentaires op. De eerste is deel twee van de ‘The history of Iron Maiden’ en handelt voornamelijk over de aanloop van deze tour en backstage opnamen. Het mooiste is de documentaire ’Behind the Iron Curtain’. Dit is een tourreport van de band achter het ijzeren gordijn uit 1985. De opnamen zijn voornamelijk uit Polen en Hongarije en toont aan dat de fans daar enorm betrokken zijn. Hilarisch is het moment dat de band op een Poolse bruiloft temidden van kanten gordijnen met een stijldansend publiek spontaan ‘Smoke on the Water’ van Deep purple speelt. Dit toont eens te meer aan hoe sympathiek de band is en zich nergens te groot voor voelt. Ook zijn er nog een opname van ‘Rock in Rio’ uit 1985, een Amerikaanse korte documentaire en twee clips op de dvd te vinden.

Deze dvd is een juweeltje binnen de Iron Maiden catalogus en zal bij de de fans zijn weg wel vinden. Ook mensen die nog niet zo heel bekend zijn met de band kunnen met deze dvd een stukje metal geschiedenis aanschouwen. Prachtig stukje werk!
Recensent:Jan Didden Artiest:Iron Maiden Label:EMI Music
Guru’s Jazzmatazz- the best of

Guru's Jazzmatazz - The best of Guru's Jazz Matazz Guru is vooral bekend van het samenwerkingsverband met DJ Premier onder de...

Paramount Styles – Failure American Style

Paramount Styles - Failure American Style Girls Against Boys frontman Scott McCloud heeft een uitlaatklep gevonden voor...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT