RECENSIE: Midlake - Milkmaid Grand Army EP

Midlake – Milkmaid Grand Army EP
recensie cijfer 2008-01-12 EP’s zijn vaak overbodige cdtjes, een manier om de fans tevreden te houden tijdens het wachten op een nieuw album. Een voorproefje op wat komen gaat of juist een extraatje met nummers die niet op een echt album passen. Midlake echter heeft een interessantere reden voor het uitbrengen van deze EP. Milkmaid Grand Army is namelijk al ver voor het debuutalbum uitgebracht. Het is een re-release van een zeldzaam product, om te laten horen waar Midlake vandaan komt en welke ontwikkeling het heeft meegemaakt in zes jaar en twee volledige albums.

Milkmaid Grand Army is oorspronkelijk uitgebracht in 2001, ruim 3 jaar voor het uitbrengen van het debuutalbum Bamnan and Slivercork. Toendertijd een uitgave van slechts 1000 stuks, welke natuurlijk allang uitverkocht is. Gelukkig voor de fans nu een vernieuwde uitgave, een EP met zeven sterke maar verschillende nummers. Het 70’s folk dat Midlake zo goed maakt is ook al hier te horen. Alleen klinkt het allemaal wat ouder, wat rauwer, minder uitgeproduceerd. Zo is ‘Paper Gown’ een heerlijk relaxed nummer begeleid met acoustische gitaar en piano. De stem van Tim Smith is lekker zeurend en blijft hangen. ‘Roller Skate (Frewell June)’ zou zo op een album van Elbow kunnen staan en ‘She Removes Her Spiral Hair’ heeft ook wel weer iets weg van Radiohead. Artiesten die met elkaar vergeleken worden en waarbij Midlake ook wel in het straatje past. Krakend begint het beste nummer van deze EP. ‘Excited But Not Enough’ klinkt alsof het niet goed is opgenomen, alsof de gitaren niet geaard zijn. Een ruis die eigenlijk het hele nummer blijft, maar het juiste effect geeft. Wederom zeurend door de zang, maar kan als één van de weinige nummers als een stevige rocksong gezien worden.

Een variatie aan stijlen is te horen op Milkmaid Grand Army maar toch is het allemaal Midlake. Iets ouder, iets minder netjes, maar als er gezegd zou zijn dat het allemaal nieuwe nummers zijn had men het ook geloofd. Midlake begint zo langzamerhand, vooral na The Trials Of Van Occupanther (lees hier onze recensie) groter te worden dan ooit gehoopt. Vergelijkingen met Radiohead of Elbow zijn erg aanwezig maar Midlake blijft een band apart.
Milkmaid Grand Army is een geweldige aanvulling op de collectie van Midlake albums en hopelijk nog lang niet het laatste wat we van ze zullen horen.
Recensent:Jordi Koops Artiest:Midlake Label:Bella Union
Angels & Airwaves – I – Empire

Angels & Airwaves - I-EmpireHet is een kunst om de band Blink-182 niet te noemen tijdens het voorstellen...

NOFX – They’ve Actually Gotten Worse Live

NOFX - They've Actually Gotten Worse Live! Na I Heard They Suck Live (1995) is They’ve Actually Gotten Worse Live...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT