RECENSIE: Peter Broderick - Home

Peter Broderick – Home
recensie cijfer 2008-10-15 Peter Broderick is een multi-instrumentalist uit Portland, Oregon. Hij toerde met verschillende bands en artiesten, zoals Horse Feathers, Norfolk & Western, Loch Lomond en Laura Gibson en werkte zich op tot een veelgevraagd sessiemuzikant. Hij speelde onder andere viool, banjo, zingende zaag en mandoline op platen van M. Ward, Zooey Deschanel, Dolorean en vele anderen. Toen hij vorig jaar door het Deense Efterklang werd gevraagd om hun liveband te komen versterken verhuisde hij naar Kopenhagen en sindsdien woont hij in die stad.

Naast zijn werk voor anderen heeft Broderick ook een solocarrière. Deze begon in 2007 met de release van een single en een minialbum op het Zweedse label Kning Disk. Eerder dit jaar verscheen bij het label Type zijn eerste langspeler getiteld Float. Op dit album staan pianostukken die spaarzaam worden aangevuld met strijkers en blazers.

Op het onlangs bij Bella Union verschenen Home laat Broderick zich van een andere kant zien. Dit album bevat folkliedjes die vooral draaien om Broderick’s zang en gitaar, al schemeren er ook wel regelmatig klassieke invloeden door. De bijna-instrumentale Opener ‘Games’ doet bijvoorbeeld vrij klassiek aan. Dit geldt ook voor afsluiter ‘Games Again’. Verder bevat Home vooral singer-songwriter liedjes waarvan sommige erg mooi zijn. ‘And It’s Alright’ en ‘With The Notes In My Ears’ zijn bijvoorbeeld erg mooi. In deze nummers doet Broderick wel wat aan het solowerk van (Fireside-zanger) Kristofer Åström denken, zij het wel met een wat voller geluid.

‘Maps’ is een mooi nummer dat rustig begint, maar heel bombastisch eindigt. Het lange instrumentale ‘Sickness, Bury’ begint rustig, wordt na een tijdje behoorlijk stevig en eindigt dan weer rustig. Beide nummers zijn erg goed. Het mooiste nummer van Home is echter ‘Below It’. Deze rustige song heeft een ontzettend mooie zangmelodie.

De muziek die Broderick op Home laat horen is af en toe wat zwaar en daardoor niet altijd even toegankelijk. Mooi is het echter wel. Broderick laat horen dat hij naast een prima gast- en sessiemuzikant ook een goede soloartiest is.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Peter Broderick Label:Bella Union
Diggy Dex – [Mayonaise voor de ziel

Diggy Dex - Mayonaise voor de ZielKijk dat eens aandacht trekken en meteen met de deur in huis vallen. Een...

Within Temptation – Black Symphony (dvd)

Within Temptation - Black Symphony Within Temptation bestaat alweer ruim twaalf jaar, en heeft na de grote...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT