RECENSIE: J Tillman - Vacilando Territory Blues

J Tillman - Vacilando Territory Blues
recensie cijfer 2009-01-13 J Tillman staat voor Joshua Tillman, een uit Vashon Island (Seattle) afkomstige singer songwriter van 27 in het blues- en folkgenre met een uiterst breekbare, hese, maar toch loepzuivere stem. Joshua maakt naast zijn singer songwriter ambities al een tijdje deel uit van de wat luidere band Fleet Foxes en wel als drummer. Als solo act kiest hij echter een hele andere kant en kunnen we genieten van een zeer ingetogen, rustige, zuivere cd waar je met dit winterse weer niet genoeg naar kan luisteren.

Op Vacilando Territory Blues (verwijzend naar zijn afkomst) zijn dertien nummers te vinden. Elk van de nummers heeft naast een uiterst rustig karakter bijna een spirituele kant. Hier is de achtergrond van Joshua misschien wel terug te horen. Als kind werd hij namelijk opgevoed met alleen maar religieuze muziek. Raar, maar ergens toch niet helemaal uit de lucht gegrepen, doet het toch lichtelijk denken aan 16 Horsepower, zij het iets luchtiger. Zweverige stukken in nummers als ‘Barter Blues’ zijn geen uitzondering.

Ook bijzonder is het (gebrek aan) instrumentarium dat Joshua nodig heeft om zijn boodschap over te brengen. In een zweverige rust komt soms een cello (zoals op ‘Vessels’) soms een honkey tong piano (zoals op ‘James Blues’) boven drijven. Dit laatste nummer, ‘James Blues’, is daarnaast versterkt door handengeklap en beklijft in zijn eenvoud. Echt heel vrolijk wordt het niet, maar dat is ook zeker niet nodig als we kijken naar de uitstraling van veel nummers. Wat opvalt is de ongelijkheid van vele nummers. Dat is niet zo raar als we kijken naar de achtergrond van de cd. Verschillende intenties speelden een rol bij het in elkaar zetten van de cd. Allereerst moesten er uitgesproken rocknummers op verschijnen, nummers die (gelukkig) uiteindelijk bijna allemaal de cd niet hebben gehaald. Groter opgezette, maar ingetogen nummers als ‘Laborless land’ kregen na het eerste falen meer de overhand. Uiteindelijk eindigde Joshua met rustigere, minimalistische nummers, die eigenlijk de cd het meest sieren. Dit maakt Vacilando Territory Blues tot een slecht definieerbare cd. Zelfs recordlabel Bella Union erkent sommig falen van de zanger.

Toch geven we hier te weinig credits aan deze nieuwe artiest. De muziek, en specifiek de eerste helft van de cd, bevat plaatjes. Af en toe meer neigend naar Neil Young, soms minder duister, maar op alle momenten ingetogen levert Joshua Tillman een behoorlijk sterke cd af.
Recensent:Erik Oudman Artiest:J Tillman Label:Bella Union
Zo moeilijk – Nijmeegse modo

Zo Moeilijk!? - Nijmeegse ModoOpgezwolle is met sabattical, dus moest er logischerwijs een opvolger komen...

Marianne Dissard – L’entredeux

Marianne Dissard - L'Entredeux Ze is Frans van geboorte, maar opereert vanuit Tuscon, Arizona, haar naam...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT