RECENSIE: Within Temptation - The Heart of Everything - Special Edition

Within Temptation - Heart of
recensie cijfer 2007-12-22 Platenmaatschappijen zijn dol op de feestdagen. Alles wordt uit de kast getrokken om zowel de fan, als de leek te interesseren voor hun artiesten. Sony greep de feestdagen aan om The Heart of Everything van Within Temptation opnieuw onder de aandacht te brengen. Een veel gebruikt middel is het hitoverzicht, the greatest hits,The very best of en ga zo maar door. Meestal worden er voor de gelegenheid nog wat twee of drie nieuwe nummers opgenomen. Een ander middel is de special edition. Vaak krijgt de cd een op detail ander art-work mee, een bijgaand dvd’tje of wat remixen. Voor The Heart of Everything werd gekozen voor die special edition.

Over The Heart of Everything, die al eens eerder door Festivalinfo gerecenseerd werd, hoeven we weinig meer te vertellen. Opnieuw leverde Within Temptation een sterk staaltje af. Deze Special Edition voegt daaraan het volgende toe; een negen nummers durend concert in Tokyo en een vijftal video’s. Twee maal ‘The Howling’ en twee maal ‘What have you done’, beiden vanzelfsprekend in verschillende versies. Over deze video’s kunnen we kort zijn, een leuke toevoeging, maar niet bijster interessant. Hoewel de video van ‘The Howling’ wel een bijzonder sterk staaltje is.

De live dvd is vanzelfsprekend een stuk interessanter. De eerste teleurstelling volgt echter al snel. Het aantal cameraposities is beperkt en het geheel is nogal rommelig geschoten. De backdrop van de band is fraai, maar verder is er weinig te zien. Zelfs zangeres Sharon den Adel is wat gewoontjes gekleed. Echter, een Japans publiek is vaak een dankbaar publiek om voor te spelen, en zo ook hier. Toch apart om te zien hoe een Nederlandse band tot zo ver over de landsgrenzen heeft weten te reiken.

De muziek zelf staat als een huis. ‘Our Solemn Hour’ en ‘The Howling’, het is allemaal even strak. De rest van de set bestaat eveneens veelal uit werk van The Heart Of Everything, alleen ‘Stand My Ground’, ‘Deceiver of Fools’ en ‘Ice Queen’ niet. Het zorgt voor een redelijk afwisselende set, vooral het nieuwe werk is namelijk afwisselender dan we van Within Temptation gewend zijn. Het blijft alleen jammer dat Sharon den Adel niet een heel krachtige stem heeft, dat zou de muziek net dat beetje extra power geven dat het nu mist.

Al met al dus aardige, maar ook wel een beetje gemakkelijke toevoegingen aan het al reeds bestaande procuct. Maar zoals de manager van U2 al eens liet ontvallen, het heeft voor de platenmaatschappij en de band weinig zin om een cd in een andere maand dan oktober of november uit te brengen, aangezien je in de periode tot aan de jaarwisseling net zoveel verkoopt als gedurende de rest van het jaar. Dus wat een hitoverzicht, special edition of remix ook mag toevoegen, de platenmaatschappij zou gek zijn als ze niets deden rond de feestdagen.
Recensent:Nick Augusteijn Artiest:Within Temptation Label:Sony Music
Seether – Finding Beauty In Negative Spaces

Seether - Finding Beauty in Negative SpacesShaun Morgan, de zanger, gitarist en belangrijkste songschrijver van Seether...

Amy MacDonald - This is the life

Amy Macdonald - This is the Life Ze is twintig jaar, komt uit het Schotse Glasgow en is nu al een sensatie in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT