RECENSIE: Findel - Findel Enters The Shadowlands

Findel – Findel Enters The Shadowlands
recensie cijfer 2007-12-12 Nintendo-pop en pixelpunk zijn twee van de leuke genrenamen waaronder Findel valt. Findel is een creatie van Bart van Dalen en sinds 2004 is hij al actief electroliedjes aan het maken met zijn Nintendo als grote invloed. Met een synthersizer, gitaar en computersamples maakt hij originele nummers. Net als veel ander bandjes gooit hij zijn muziek op internet en binnen de korste keren wordt hij overladen met positieve reacties over de hele wereld.

Van Dalen post nog even een kort berichtje in het gastenboek van hiphopband Relax en na het luisteren van één van zijn tracks is zanger Llewy verkocht. Er wordt een band om van Dalen heen gebouwd en Findel mag het voorprogramma verzorgen van Relax. Hierna gaat het allemaal snel. Findel wint de UTRACKS Award voor beste band uit Utrecht. 3voor12 wordt fan en Europa wordt veroverd met o.a. een tour door Engeland. Zo snel kan het soms gaan, tegelijk met deze chaos van populariteit wordt er ook nog een debuutalbum opgenomen: Findel Enters The Shadowlands.

Op Findel Enters The Shadowlands staan dertien pixelpunk/pop nummers die varieëren van punk tot de romantische electro/gitaarpop van The Postal Service. Een combinatie van lekkere synthersizers, drumcomputer en een lief zanglijntje maken ‘Finish This Sentence (Oh Contestant...”)’ en ‘JK Rowling’ tot echte smaakmakers op het album. Meer liefde wordt geuit in het heerlijke ‘It’s a ‘Point ’n Click’-Adventure Game With Outstanding Graphics’, waarbij je ook daadwerkelijk denkt dat je naar een computerspel aan het luisteren bent. Ook Norah Jones mag trots zijn op het door Findel gecoverde ‘Sunrise’ welke zo in de gemiddelde partydisco gedraaid kan worden. Grote afsluiter op het album en tevens het beste nummer is ‘Present For Alice’. Dit bijna acht minuten durende nummer heeft een geweldig melodielijntje en wordt opgebouwd tot een intense climax.

Findel Enters The Shadowlands is voor fans van liefelijke popmuziek als Death Cab For Cutie en voor liefhebbers van het britpop genre. Het is ook niet gek dat de MySpace van Findel ruim 18000 vrienden toont. Findel komt met zijn debuutalbum op het juiste moment in de geschiedenis. Het wachten is op de tweede avonturengame van Bart van Dalen.
Recensent:Jordi Koops Artiest:Findel Label:Royal Chique/Rough Trade
Underworld – Oblivion with Bells

Underworld - Oblivion with BellsMaar liefst vijf jaar duurde het voordat het het duo Rick Smith en Karl Hyde...

Chris Chameleon - Ek vir jou

Chris Chameleon - Ek Vir Jou Chris Chameleon was voorheen frontman van de Zuid-Afrikaanse monki-punkband...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT