RECENSIE: Findel - Goodbye, Galaxy

Cover Findel - Goodbye Galaxy
recensie cijfer 2012-11-22 Electrokunstenaar Bart van Dalen komt na vijf jaar met een opvolger voor zijn pixelpunk debuutalbum. Goodbye, Galaxy is vanaf 9 november digitaal verkrijgbaar op de website van Findel.

Vijf jaar is een relatief lange periode tussen twee albums in. Dit is Van Dalen echter moeilijk aan te rekenen, aangezien zijn muzikale tijd in de afgelopen jaren voornamelijk werd besteed aan tienerpopband Only Seven Left. De sound van zijn soloproject Findel is gericht op ongeveer dezelfde doelgroep.

Tekstueel gezien kwijlt het hier en daar nog evenzo als bij het vorige album met zoetsappige zanglijnen. Er moet wel gezegd worden dat het waanzinnige bereik waarover deze zanger beschikt bij vlagen erg goed uit de verf komt, met ‘A Change’ als mooi voorbeeld. Het openingsnummer ‘Classic Loading Screens’ maakt direct duidelijk dat de Findel-sound eigenlijk geen spat veranderd is. De eerste 8bit tonen creëren direct Commander Keen –achtige visuals in je hoofd.

Ondanks dat de sound weinig veranderd is, is er muzikaal toch een flink stap vooruit gemaakt. Het ritmisch indrukwekkende ‘Tractor’ toont duidelijk aan dat Van Dalen niet stil heeft gezeten, al is er elders veel tijd besteed aan pijnlijk simplistische liedjes. Tevens is er, met name in de track ‘1988’, een duidelijke voorliefde te horen voor de elektronische muziek uit de jaren ’80. In de stijl van A-Ha is dit alles behalve tijdloze, maar daarom niet minder prachtige nummer één van de hoogtepunten van het album. In de afsluitende track (afgezien van de twee kwalitatief hoogwaardige remixes) ‘Utopia’ worden we op een ware muzikale ruimtereis meegenomen in de wereld van Findel. Dit is tevens het mooiste nummer van het album.

Findel fans zullen deze album download niet laten liggen, aangezien Bart van Dalen het voor elkaar heeft gekregen om met Goodbye, Galaxy zijn voorganger te overtreffen. Daarnaast is deze plaat voor fans van Slagsmålsklubben, A Flock Of Seagulls en uiteraard 8bit games een waardige toevoeging aan de muzikale collectie.
Recensent:Stefan Zegerius Artiest:Findel Label:Eigen Beheer
Cover De Heideroosjes - 23 Years Of High Energized Rock & Roll

Heideroosjes - 23 Years Of High Energized Rock & RollRuim een jaar geleden kondigden de Heideroosjes aan dat ze ermee gingen...

Cover Steve Lukather - Transition

Steve Lukather - Transition Eigenlijk heeft Steve Lukather geen introductie nodig. We kennen hem...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT