RECENSIE: Various - There's Only One 'T' in... Wichita

Various - There Is Only One
recensie cijfer 2007-11-19 Wichita Recordings is het platenlabel van grotere en kleinere indie bands als Bright Eyes, Bloc Party, Yeah Yeah Yeahs, Les Savy Savs en vele anderen. Middels releases die ze eens in de zoveel tijd uitgeven weten zij de onbekendere muziek die ze uit te geven bekend te maken aan een grotere groep mensen. De nieuwste uitgave kent zeven exclusieve nummers, zoals bijvoorbeeld een (vrij oninteressante) dance-remix van Bloc Party’s Hunting for witches. Naast deze exclusieve mixen staan er ook goeie (en minder goeie) nummers van nog-niet-mainstream bands op. Een mooi voorbeeld hiervan is Les Savy Savs, een interessante band die met Let’s Stay Friends een steengoed plaat heeft neergezet, en met ‘Raging in the Plague Age’ vertegenwoordigd is op deze verzamelaar. Van deze band gaan we nog meer horen. The Bronx, met Mouth Money, brengt wat mij betreft het tweede beste nummer op deze cd. De hardcore wordt gebracht met volle overgave en goede, interessante, gitaarloopjes. Voorafgaande aan het luisteren van deze cd kende ik de band nog niet. Zo zie je maar wat een dergelijk album kan doen. Euros Childs maakte wel het apartste nummer voor deze cd. De holle, van Wales accent voorziene, bijna kinderlijke zangmanier in combinatie met de minimalistische muziek creëren samen een boeiend lo-fi-achtig nummer. De band blijkt overigens al 10 jaar te bestaan en ooit samen met Hanson (ja, Hanson) op een major label te hebben gezeten.

Ook interessant zijn Los Campesionos!, een zevenmansformatie (ook) uit Wales, die 3 november op London Calling (verslag) stonden. De band maakt muziek die volgens de recensent toen ergens op het midden tussen Arcade Fire en Belle & Sebastian zit, maar in dit nummer komt toch op het eerste gehoor eenvoud naar voren. Pas na een paar minuten blijkt de band te werken met een bijzondere tempowisseling. Een leuke toevoeging aan het album.

Naast de goede nummers staan er ook wat minder goede nummers op deze cd. Simian Mobile Disco, vooral bekend om haar remixes van Muse en The Klaxons maakten voor deze plaat een behoorlijk gedateerd jaren ’90 dansnummer, dat toch nu gemaakt blijkt te zijn. Ook niet zo bijzonder is The Cribs wat het “The”-niveau weer eer aandoet door bijna-vals, niet heel interessant, maar met volle overgave Strokes-achtige muziek te maken.

Wichita geeft ons alles bij elkaar een mooie manier om nieuwe bands te ontdekken. Maar afhankelijk van de prijs (in de VS vragen sommige verkooppunten bijna 20 dollar voor deze cd), blijft het toch ergens wel gewoon promotiemateriaal dat voor niet teveel geld te krijgen moet zijn. Zo heeft Wichita het eigenlijk ook bedoeld, te zien aan de maximumprijs van 3,99 Engelse Ponden. Best grappig, maar niet geweldig.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Various Label:Wichita Recordings LTD / V2
Groove Armada - Greatest Hits

Groove Armada - Greatest HitsDe vorige Best Of van Groove Armada dateert uit 2004 en alhoewel er in de...

Keynote Speakerz – Record

Keynote Speakerz - Record Keynote Speakerz is een Utrechts onderonsje tussen Master Surreal en Skiggy...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT