RECENSIE: Groove Armada - Greatest Hits

Groove Armada - Greatest Hits
recensie cijfer 2007-11-03 De vorige Best Of van Groove Armada dateert uit 2004 en alhoewel er in de tussentijd één album uitgekomen is (dit jaar verscheen Soundboy Rock, zie hier onze recensie) is het alweer tijd voor een volgende Greatest Hits. Gerechtvaardigde vraag: Is deze Greatest Hits hetzelfde als die Best of, aangevuld met nummers van Soundboy Rock? Jazeker. Van de Best of uit 2004 zijn drie nummers geschrapt en Soundboy Rock levert vijf nummers. Oftewel: Veertien nummers, waarvan er negen al op de vorige Best Of stonden. Ach, toegegeven, het zijn dan ook toch wel de sterkste nummers van Groove Armada en als volger van de band is zo’n grootste hit-album sowieso niet bijster interessant.

Het album vangt aan met de hit van Soundboy Rock, ‘Song 4 Mutya'. Sugababe Mutya Buena is hierbij de lead-zangeres en zij verdient toch wel respect en erkenning voor deze erg sterke song. We blijven bij het meest recente album bij het volgende nummer, ‘Get Down’. Dit was de eerste single, met de bijbehorende konijnenclip. Een dub-nummer, geheel in lijn met de rest van het album. Met ‘I See You Baby (Shakin’ that Ass)’ (Vertigo (1999)) scoorde Groove Armada een flinke hit en nog altijd levert dit nummer bij live-optredens de meeste herkenning op, maar dat kan ook te maken hebben met de schuddende billen op het grote videoscherm achter de band. Net zoals op de Best Of uit 2004, staat ook op deze verzamelaar de Fatboy Slim-remix. Vervolgens komen de hiphop-georiënteerde songs van Groove Armada, zoals het fenomenale ‘Superstylin’’ (Goodbye Country (2001)) en ‘Purple Haze’ (Lovebox (2003)). De bekendste song van Groove Armada is evenwel ‘My Friend’, afkomstig van Goodby Country.

Gelúkkig ziet Groove Armada (of in ieder geval de samenstellers van deze Greatest Hits) het beste Groove-nummer niet over het hoofd. ‘Chicago’ uit Vertigo is het loungy overgangen-nummer van 8:50 minuut en deze overgangen zijn zo minimaal en tegelijkertijd briljant, dat het enkele luisterbeurten nodig heeft om erachter te komen dat deze song niet sáái is. Zeker live is dit nummer een waar hoogtepunt en zijn de overgangen nog geraffineerder opgebouwd en zijn de climaxen nog genialer dan op plaat.

Ach, op zich is Greatest Hits een uitstekende manier om kennis te maken met Groove Armada. Toch blijft het meer aan te raden de band live aan het werk te gaan zien, of de dvd te kopen die bij de Best Of uit 2004 hoort. Daar zie je de band in het Londense Brixton Academy de pannen van het dak spelen. Deze Greatest Hits is dan wel weer een prima Sinterklaas-cadeautje, zoals dit jaar nog vele Sinterklaas-cadeautjes te vinden zullen zijn in de platenwinkels.
Recensent:Steven van Beek Artiest:Groove Armada Label:Sony Music
Coheed And Cambria – No World For Tomorrow

Coheed & Cambria - No World for TomorrowHet stripboek uitziende cd hoesje ligt hier voor ons. Het doet ons denken aan...

Various - There Is Only One

Various - There's Only One 'T' in... Wichita Wichita Recordings is het platenlabel van grotere en kleinere indie bands als...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT