RECENSIE: The Royal We - The Royal We

The Royal We - The Royal We
recensie cijfer 2007-09-28 The Royal We, wat vrij vertaald “koninklijk meervoud” betekent, is een band uit Glasgow, maar de leden komen niet allemaal oorspronkelijk uit deze stad. Zo kwam zangeres Jihae Simmons (Skipper G-Nut) aanwaaien vanuit Los Angeles. Gitarist, bassist en zanger Patrick Doyle (Tricky Doyelee) was onderweg naar de universiteit van Sunderland, maar bleef hangen in Glasgow. Gitariste en zangeres Roxanne Clifford (Roxy General Coxy) kwam vanuit Manchester naar Glasgow, aangetrokken door de bloeiende muziekscene en om te gaan studeren. De overige bandleden, violiste Joan Sweeney (Joanie Come Lately), bassist Graeme Ronald (Grrrronald) en drummer Colin Kearney (the Colonel Francis) komen wel uit Glasgow. Colin Kearney speelde ook al in Eska en verschillende andere groepen.

Begin 2006 kwamen de toekomstige leden van The Royal We elkaar regelmatig tegen op feestjes en begonnen ze voorzichtig aan samenwerken te denken. In het huis van Jihae Simmons werd een jamsessie gehouden met ongeveer twintig mensen. Dit was natuurlijk een veel te grote groep en uiteindelijk bleven zes mensen over die samen The Royal We vormden. Direct na de oprichting schreef de band veel songs en ook werd er al direct veel opgetreden. Tegen de tijd dat de zomer aanbrak was de band dé hype in Glasgow.

De songs op het titelloze debuut stammen ook vrijwel allemaal uit de beginperiode van de band. In goed twintig minuten worden er acht nogal rammelende rocknummers doorheen gejaagd. Sommige nummers zijn wat meer poprock, zoals ‘All The Rage’, ‘That Ain’t My Sweet Love’ en ‘Willy’ en andere nummers zijn wat meer garagerock, zoals ‘Three Is A Crowd’ en ‘I Hate Rock ‘N’ Roll’. Opener ‘Back And Forth Forever’ is rustig en wordt vrij kinderlijk gezongen, een beetje in de lijn van bijvoorbeeld Cocorosie. Op de andere nummers is de zang vrij schreeuwerig. Dit past echter precies bij de muziek en het verhoogt de intensiteit van de nummers.

Absoluut hoogtepunt van The Royal We is de afsluiter ‘Wicked Game’. Deze cover van Chris Isaac krijgt een vette garagerock uitvoering, met een geweldige vioolpartij en ook weer lekker schreeuwerig gezongen. Deze versie is echt tien keer beter dan het nogal zeikerige origineel. Wel een beetje jammer dat deze cover het hoogtepunt van de plaat is.

The Royal We heeft al aangekondigd het bij dit ene album te laten. Jihae Simmons wil terug naar Los Angeles en de andere bandleden willen verder naar een volgend project. Er komen nog wat afscheidsoptredens en dan is het gedaan. Gelukkig hebben ze ons wel een leuke plaat nagelaten. En één briljante cover.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:The Royal We Label:Munich Records
Helloween - Gambling with the Devil

Helloween - Gambling with the DevilDe feestdag Halloween mag aan ons dan ongemerkt voorbij gaan, in andere...

Two Gallants - Two Gallants

Two Gallants - Two Gallants Met dit titelloze album brengt het garagerootsrock duo uit San Fransico hun...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT