RECENSIE: Jodymoon - Firestone

Jodymoon
recensie cijfer 2021-12-10 Alsof er niets aan de hand is viert het Maastrichtse duo Jodymoon dit jaar een feestje. Het is namelijk vijftien jaar geleden dat multi-instrumentalist Johan Smeets met zangeres/pianiste Digna Janssen de basis legden voor een bijzonder vruchtbare samenwerking, die behalve zeven albums en heel veel (pers)waardering ook in het buitenland niet onopgemerkt bleef. Het nieuwe album moest er toch al komen maar dat er plotseling, weliswaar noodgedwongen, zoveel tijd vrij kwam om daar in alle rust aan te werken had niemand kunnen vermoeden. Het plan dat voorafgaand aan het coronajaar gemaakt werd om op het nieuwe album het pure live-gevoel weer te geven, bleek niet veel later nog meer dan ooit te voorzien in een enorme behoefte die iedere muziekliefhebber ongetwijfeld zal herkennen. Met andere woorden: Als het niet mogelijk is om bij de optredens fysiek aanwezig te zijn, dan moet je als luisteraar van dat album toch in ieder geval het gevoel hebben aanwezig te zijn bij een optreden van Jodymoon.

Tijdens de eerste beluistering van Firestone lijkt het er sterk op dat deze doelstelling is bereikt en wordt daarnaast meteen duidelijk dat er niets aan het toeval is overgelaten. Het kenmerkt de ervaring en muzikaliteit van de twee. Opener ‘In Another Time’ zou zomaar in één take opgenomen kunnen zijn. Een warm organisch geluid van akoestische gitaar, toetsen en voortreffelijke samenzang in een prachtig arrangement waarmee de kwaliteiten van het duo nog eens worden benadrukt. Janssen toont haar vocale kracht en gevoel dat ze omschrijft als ”stuck like an anchor in a bad tattoo”. In de elf zelfgeschreven tracks worden folk en pop subtiel met elkaar verweven en wordt er door het duo voornamelijk akoestisch gemusiceerd. Nergens laten de twee zich verleiden om alle ruimtes te willen opvullen of teveel te willen toevoegen. Het resultaat is dat zowel de muzikanten als de luisteraar optimaal gefocust blijven. De verleiding om ontspannen mee te dansen op de ‘Old Boots’ is nauwelijks te weerstaan.

Soms lijken beiden er bewust voor te kiezen om zo oprecht mogelijk en met een minimum aan middelen de aandacht op zich te eisen. Vooral de indringende vocalen van Janssen zijn een daarbij een belangrijk wapenfeit. Gezien het feit dat de twee enorm goed op elkaar zijn ingespeeld, elkaar perfect aanvoelen, en bovenal de kunst verstaan om sterke en pakkende composities af te leveren is het geen verrassing dat ze hier dan ook uitstekend in slagen.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Jodymoon Label:Sena
Adams

Justin Adams & Mauro Durante - Still MovingHet bericht van het overlijden van Daniele Durante was dit jaar groot nieuws...

Vintage Dutch

Dutch Vintage - In My Own Voice De nummers lagen al klaar, er was al zelfs een en ander opgenomen in de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT