RECENSIE: The Vices - Looking For Faces

Vices
recensie cijfer 2021-07-29 Het ging snel met The Vices uit Groningen. De band werd kort na haar oprichting al uitgeroepen tot Serious Talent bij 3FM en de band mocht debuteren op Noorderslag 2020. De opmars werd enigszins gestuit door de corona-uitbraak. Dat leverde wel tijd op om te werken aan een volwaardig debuutalbum. Inmiddels staat Looking For Faces te wachten in de schappen.

The Vices bestaat uit Floris van Luijtelaar (zang en gitaar), Simon Bleeker (basgitaar), Mathijs Louwsma (drums, percussie, piano) en Jonathan Kruizenga (gitaar, zang en keyboards). De plaat werd geproduceerd door Roel Blommers en de band zelf.

De plaat opent met titelsong ‘Looking For Faces’, een onstuimig Britpop nummer in de stijl van Blur en Arctic Monkeys. Op ‘Before Your Birth’ wordt wat gas teruggenomen. ‘In And Out’ is een wat dreinerig popdeuntje.

In ‘Good Morning City, Now Let Me Sleep…’ weet The Vices pop, rock en reggae op een aardige manier te combineren. En het met een akoestische gitaar begeleidde ‘Just Like You’ (”I wouldn’t burn myself again, try my best tot be your friend”) vormt een stemmige afsluiter van kant A.

Kant B opent met ‘Trouble’. Dit is een minder geslaagd nummer. Een met percussie en Santana-achtig gitaargeluid aangeklede, variatie op Jonathan Richman’s ‘Egyptian Reggae’. Ook de reggae op ‘Boy’ voelt door de keyboardpartijen wat goedkoop aan.

‘Between The Bars’ is een verrassende cover van Elliott Smith, een breekbaar nummer dat ook al eens smaakvol werd gecoverd door Agnes Obel. Maar bij ‘The Neighbour Is A Bitch’ verliest de band het nodige krediet. Dit niemendalletje van Jason Mraz-achtige proporties (”La, la, la, la, la, la, la, la, la………..”) had The Vices beter achterwege kunnen laten. Op afsluiter ‘All That I Know’ weet de band zich enigszins te revancheren.

Looking For Faces kent een paar aardige momenten, maar de plaat helemaal uitzitten valt zwaar. Door de wirwar aan stijlen neemt de band het risico dat de luisteraar afhaakt. Maar treuren is niet nodig, want het album valt prima in de smaak bij de jeugd des huizes. En zolang dat lukt, heeft The Vices goud in handen!
Recensent:Bart Slaats Artiest:The Vices Label:Mattan Records
Cover Black Jango's - Black Jango`s

Black Djangos - Black Djangos Black Djangos is een trio bestaande uit zanger/gitarist Robert Den Hartigh...

Cover Otzeki - Now Is A Long Time

Otzeki - Now Is A Long Time Now Is a Long Time had zo maar een truism van de conceptuele artiest...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT