RECENSIE: Hatis Noit - Aura

Hatis
recensie cijfer 2022-10-25 Het debuutalbum Aura van de jonge Japanse zangeres Hatis Noit is een indrukwekkend en eigenzinnig werk. Vrijwel het enige instrument dat je ruim drie kwartier hoort, zijn haar stembanden. En wat zij daarmee kan, dwingt tot luisteren. Haar klanken, het ritme en de harmonieën scheppen een akoestische wereld die je gemakkelijk in vervoering brengt. Het is moeilijk om van de klagelijke uithalen niet zelf ook emotioneel te worden. Met haar heldere en krachtige stem weet ze tot diep in je ziel door te dringen. De songs zijn hypnotisch en betoverend, ook al heb je geen flauw benul waar ze precies over zingt.

Lang voordat muziekinstrumenten ontstonden, of woorden, was er de stem. Het is bij uitstek geschikt om gevoelens over te brengen. Niet zo verwonderlijk dus dat bij veel volksmuziek zang aan de basis staat. Hatis Noit is door de vele verschijningsvormen daarvan geïnspireerd en combineert naar hartenlust. Of het nu Bulgaars, Gregoriaans of opera is. De beschrijving van het moment waarop zij door had dat zang haar roeping was, wordt zorgvuldig gepresenteerd en door de media gretig opgepakt. Maar dat soort marketing heeft Noit eigenlijk niet nodig. Haar stem zegt genoeg. En al zou je haar stem niet horen, dan heeft haar excentrieke verschijning ook genoeg aantrekkingskracht om je interesse te wekken.

Hatis Noit is ondertussen vanuit het geïsoleerde eiland Hokkaido neergestreken in het mondaine London, waar zij in rap tempo wordt opgenomen in de inner circle van serieuze artiesten. Die contacten maken het mogelijk om haar bijzondere muziek op te nemen, uit te brengen en vooral ten gehore te brengen. De gelukkigen met een kaartje voor haar concert tijdens het aanstaande Le Guess Who? festival zullen haar gaan zien op de plek waar zij zich het prettigst voelt; op het podium voor een publiek.

Hatis Noit past in een lange traditie van vocale artiesten die hun stem niet alleen voor zang gebruiken, maar het ook als instrument inzetten. Luisteraars die bekend zijn met het werk van Dead Can Dance, zullen daar meer dan eens aan herinnerd worden. Maar iedereen die voor dit genre muziek open staat, zal de unieke kwaliteiten van Hatis Noit herkennen en waarderen.
Recensent:Dave Stam Artiest:Hatis Noit Label:Erased Tapes Records / Konkurrent
Cover Herman Brock Jr. - Devianto

Herman Brock Jr. - DeviantoDe naam Herman Brock Jr. doet niet gelijk Nederlands aan. Toch is Brock Jr....

Cover The World Of Dust - Gaman

The World Of Dust - Gaman Stefan Breuer is een bezig baasje. Een jaartje geleden kregen we te maken met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT