RECENSIE: Jim van der Zee - Starting The Engine

Jim
recensie cijfer 2019-10-14 Wat een stem heeft Jim van der Zee! Op zijn tweede album Starting The Engine maken wij nu ook kennis met de songwriter. Hij levert een bonte mix van americana muziekstijlen af en geeft zo aardig weer wat hij in huis heeft. Een nadeel is dat het album daardoor ook sterk wisselt in sfeer. Maar als je net de ketenen van de commercie hebt afgeworpen, en met je eerste centen een eigen studio hebt ingericht, dan is het begrijpelijk dat je van alles wilt uitproberen.

Op zijn debuut Where I Come From zingt hij nog cóvers van zijn favorieten. Een veilige keuze voor een winnaar van Nederlands bekendste talentenjacht. Met het zelfgeproduceerde Starting The Engine horen wij twaalf nummers in de stijl ván zijn favorieten. ‘I Do Believe It’s Time’ is typische country, ‘Mississippi Blue’ is onvervalste blues. Hij weet nummers te schrijven die duidelijk in een hokje zijn te stoppen. Aan de ene kant is dat knap, zeker als je dat in deze kwaliteit kunt. Maar ergens is dat ook jammer – en niet alleen als country niet helemaal je ding is – want er schuilt nog zoveel meer in hem. Op ‘Let’s Live Inside The Rain’ krijgen we daar een eerste glimp van. Hierin is Jim vrijer in zijn expressie en raakt daarmee meteen een gevoelige snaar. Dit nummer is van wereldklasse en kan wedijveren met werk van Jeff Buckley, waar het mede door de gitaar aan doet denken. Afsluiter ‘And So Away We Go’ doet stiekem verlangen naar een echte kerstklassieker van zijn hand.

Jim geeft aan dat hij zich bewust is waar het heen gaat. Dit is pas het begin. Als hij gas gaat geven, dan gaan er dingen gebeuren. Door de mooie productie is het helemaal geen straf om naar dit album te luisteren. Maar het is uitkijken naar het compromisloze. Dat kan misschien nog even duren want hij staat tot volgend voorjaar bijna de helft van de avonden in het theater. Het is hopelijk slechts een kwestie van tijd voordat hij buiten de lijntjes van al te formele genres durft te kleuren. Wanneer Jim zijn eigen stijl gaat vinden, ligt er een heel nieuw publiek in het verschiet. Met zo’n fijne, donkere stem zijn de mogelijkheden onbegrensd.
Recensent:Dave Stam Artiest:Jim van der Zee Label:Butler Records
Cover King of the World - Connected

King of the World - ConnectedOoit deelden ondergetekende en gitaarheld Erwin Java een podium… Ok, dat...

Cover Waltzburg - Cut The Wire

Waltzburg - Cut The Wire De lijst met bekende artiesten die ooit deelnamen aan de Popronde breidt zich...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT