RECENSIE: Dream Theater - Systematic Chaos

Dream Theater - Systematic Chaos
recensie cijfer 2007-06-21 Soms heb je het bij sommige bands: muziekvermoeidheid. Even niet meer kunnen luisteren naar een band omdat je het al honderdduizend keer gedaan hebt. Omdat je al hun trucjes en riedeltjes wel kent. Dit gebeurde ongeveer vijf jaar geleden toen Dream Theater het album Six Degrees of Inner Turbulence uitbracht. Dit was alweer het zesde studioalbum met dezelfde grootse, technische trucjes die we van Dream Theater kennen.
Vanaf dat moment tijdelijk geen Dream Theater. In de afgelopen vijf jaar kwamen nog de albums Train Of Thought en Octavarium uit. Beide cd’s konden niet boeien en Dream Theater werd de band met de geniale albums Images And Words en Scenes From A Memory. Nu ligt dan het negende studio album, Systematic Chaos voor me. Uitgebracht onder een nieuwe platenmaatschappij, Roadrunner Records, wat er wel eens voor zou kunnen zorgen dat dit weer een interessant nieuw album is van deze vijf ultratechnische en begaafde muziekanten.

Het album is er één met weinig samenhang als het gaat om de teksten. Zo gaan ‘In The Precense Of Enemies deel 1 en 2’ (bij elkaar ongeveer 25 minuten durend) en ‘The Dark Eternal Night’, enkel over fantasiewerelden zoals vampieren en de strijd tussen goed en kwaad. Daartegenover staan ‘Prophets of War’ (welke gaat over de oorlog in Irak) en ‘Repentance’ (welke de achtste en de negende stap in het AA programma verkondigd).
Instrumentaal is het daarintegen wel een geheel. Een geheel van harde, muzikale epics, maar niet te vergelijken met het andere harde album Train of Thought. Systematic Chaos gaat verder, niet in het maken van zoveel mogelijk herrie maar met goed overzichtelijke songs, sterke opbouw en uitzinnige muziekale solo’s van toetsenist Rudess en gitarist Petrucci. Ook Portnoy die nog altijd behoord tot ’s werelds beste drummers laat weten dat hij het muziek maken nog lang niet moe is. Zijn ritme’s zorgen voor hoogkwalitatieve geraamte op dit album.

Dream Theater laat met Systematic Chaos horen dat ze al 22 jaar dezelfde muziek maken en hier waarschijnlijk nog lang niet mee gaan stoppen. Als je de muziek al goed kent kun je best voorspellen hoe de opbouw in de nummers is en wanneer je headbangend voor je boxen kan gaan zitten. Toch is dit album ééntje die mij doet denken uit de glorieuze tijd van het album Scenes from a Memory. Of deze nieuwe kracht komt uit het feit dat er een overstap gemaakt is naar Roadrunner zullen we niet weten. Maar de Dream Theater vermoeidheid is na vijf jaar uitgewerkt.
Recensent:Jordi Koops Artiest:Dream Theater Label:Roadrunner Records
Pig Destroyer - Phantom Limb

Pig Destroyer - Phantom LimbVarkens vernietiger? Ja, Pig Destroyer ! Het nieuwe meesterwerkje van deze...

Lavender Diamond - Imagine

Lavender Diamond - Imagine Our Love Lavender Diamond is een vierkoppige band rond zangeres Becky Stark. Ze...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT