RECENSIE: Roel van Dalen - Mijn Dag

Roel
recensie cijfer 2019-11-24 Op zijn tweede album rekent Roel Van Dalen af met ”een kille jeugd”, zoals hij het zelf zegt. Het resultaat van deze introspectie en finale kwijting heet Mijn Dag. Het werd uitgebracht op zijn zestigste verjaardag. Als gevierd documentairemaker is hij gewend te registreren en te analyseren met beeld. Hij legde bijvoorbeeld de innerlijke strijd tussen creativiteit en populariteit van Wende Snijders vast in De Wereld Beweegt uit 2008. De goede band die tussen de twee ontstond, komt hem mooi van pas. Want nu hij zelf het onderwerp is, grijpt hij naar het lied.

In dertien rustige nummers haalt hij situaties en gevoelens naar boven die bepalend zijn geweest voor zijn ontwikkeling als mens. Het artwork van de CD ondersteunt dat met een collectie van persoonlijke foto’s. Daarop zijn onder andere zijn moeder en vader te zien. Van de songs zijn er twee (zeer vrije) hertalingen van nummers van Rufus Wainwright en Neil Young. Je hoort duidelijk verwantschap met hun werk. Componist Sebastiaan Koolhoven, die eerder voor Wende arrangeerde, heeft een grote rol gehad in de vormgeving van de muziek. Het snellere en elektronische ‘Nauwelijks Tijd’ klinkt goed maar is wel de vreemde eend in de bijt. Op de meeste nummers wordt hij begeleid door celliste Lucie Stepanova. Soms ondersteund met afgemeten percussie, zoals in ‘Verleden Tijd’ en ‘Onmogelijk’, maar vaker zonder, zoals in ‘Vogel’. Het is allemaal veel ingetogener dan de bluesy nummers op zijn debuut, en daarmee een heel andere beleving.

Mijn Dag is een echt luisteralbum waar alles draait om de teksten. Het is mooi gemaakt, met hulp van niet de minsten uit het vak, waaronder Ricky Koole en Wende Snijders. ”Alles wat ik de afgelopen jaren heb geschreven komt voort uit die beroerde periode.” Maar Roel’s heldere stem geeft toch een bepaalde lichtheid aan het zware thema en de weemoedige muziek. Op zestigjarige leeftijd neemt hij definitief verantwoordelijkheid voor de rest van zijn leven; ”Dit is een nieuw begin, Je hebt mij zo nooit gekend, Ik geloof in mijzelf”. Een mooier cadeau kun je jezelf niet geven. En wij genieten ervan mee.
Recensent:Dave Stam Artiest:Roel van Dalen Label:Marista
Cover Like Lovers - Everything All The Time Forever

Like Lovers - Everything All The Time ForeverDe Duitse multi-instrumentalist Jan Kerscher noemde het werken aan zijn...

Cover Wouter Planteijdt - Bullhorn

Wouter Planteijdt - Bullhorn Er zijn ongetwijfeld mensen die nog nooit van de Haarlemse band Sjako hebben...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT