RECENSIE: Merz - Merz

Merz - Merz
recensie cijfer 2007-06-01 Merz is een geval apart. Eentje die zich in de categorie wurmt van beetje vreemd, maar best lekker. Je zou deze eigenzinnige Conrad Lambert het beste kunnen wegzetten in het hokje van geflipte folktronica op z'n Engels.

De confrontatie met een soort van multi-instrumentalist zul je dan ook even op je in moeten laten werken. Het schrille en soms overslaande stemgeluid van Conrad kan oncomfortabel aandoen, maar de productie van de songs is van degelijke kwaliteit. Merz is dus iemand die wel weet wat hij doet met zijn uitgedachte bliepjes en akoestisch gitaarspel. 'Engine Apart' is bijvoorbeeld als een vreemde sprookjesvertelling in een late nazomermiddag en heb je met de bekende single 'Many Weathers Apart' een gefreakte deja vu met Björk.

Het gaat hier echter niet om een gloednieuwe plaat. De geschiedenis van dit wereldvreemde fenomeen gaat terug tot 1999, waarin Conrad met een platendeal op zak zijn gelijknamige debuut uitbrengt. De muzikale Eastenders-held treedt op in Top of the Pops en rekent Chris Martin in bij zijn trouwe fanclub. Totdat het akelig stil wordt rondom deze post-pop artiest. Na zes jaar verbreekt Merz het stilzwijgen met zijn plaat Loveheart in 2006. Inmiddels is de Brit druk bezig met de rerelease van zijn debuutalbum in de vorm van een dubbelaar. De vernieuwde Merz staat voor dubbel plezier met songs, die een tijdje op een stoffige plank hebben gelegen en een paar kekke remixes. Tot het najaar mag je het nog even doen met de heruitgebrachte Merz in originele staat.
Recensent:Roxana König Artiest:Merz Label:Grönland / Rough Trade
Lefties Soul Connection - Skimming the Skum

Lefties Soul Connection - Skimming the SkumNaast kaas, tulpen en xtc wordt binnenkort ook de funk van Lefties Soul...

Autumn - My New Time

Autumn - My New Time Het Friese Autumn was tijdens de Gothic-hype het kleine broertje van de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT