RECENSIE: Susanne Sundfør - The Brothel

Susanne Sundför – The Brothel
recensie cijfer 2011-05-24 Recenseren kan zo mooi zijn. Zo nu en dan verrast een act waar je tot dan toe nog nooit van gehoord had je namelijk volkomen. En zorgt deze ervoor dat je je even in een staat van extase bevindt. En dat is precies wat er gebeurde tijdens de beluistering van dit album. Nooit eerder had ik van Susanne Sundför gehoord, al blijkt dit al wel het derde album van de jonge Noorse te zijn. Maar wát een indruk laat zij hier achter.

Tijdens de eerste beluistering van het album leek het op meerdere momenten wel alsof de wereld om me heen even stilstond. Neem nou eens opener en titelsong ‘The Brothel’. Die song zuigt je langzaamaan een wereld binnen die intrigeert, ontroert, imponeert en bovenal fascineert. De song beschrijft op een duistere en haast filmische manier het leven in een bordeel. Als ze verderop in de song begint te zingen vanuit de beleving van de daar werkende meisjes, schuwt ze het niet om het drama nog wat kracht bij te zetten: “We’ll do it all, we’ll do whatever you say. God has left us anyway”. De combinatie van de prachtige Fender Rhodes partijen en de fraaie melodie in de zangpartijen maken dit gemakkelijk een van de mooiste en meest intrigerende openingstracks die je in lange tijd hebt gehoord.

Daarna leidt Sundför de luisteraar door een ongekend muzikaal avontuur, dat vele kanten opschiet. Van klassiek tot ambient, van uitbundig tot groots en dramatisch. De donkere kant van het verhaal voert daarbij wel de boventoon. Tekstflarden als “I`ll pull the trigger at your command” komen meerdere malen voorbij. Het lijkt bijna alsof de songs bedoeld zijn als soundtrack voor een film of documentaire. Hoe dan ook, het is een muzikaal avontuur dat je direct opnieuw wilt beleven, zodra de laatste tonen zijn weggestorven.

In thuisland Noorwegen zette The Brothel Susanne Sundför definitief op de kaart. Het was in 2010 het op een na bestverkochte album van het jaar. Het zou heel onterecht zijn als dit album haar niet ook hier flink op de kaart zet.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Susanne Sundfør Label:Grönland / Rough Trade
Glasvegas – EUPHORIC /// HEARTBREAK

Glasvegas - Euphoric /// HeartbreakOndergetekende ontdekte het titelloze debuutalbum van Glasvegas net te laat...

Mother Mother - Eureka

Mother Mother - Eureka Mother Mother is een Canadese band die werd opgericht door gitarist/zanger...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT