RECENSIE: Xystus - Surreal

Xystus - Surreal
recensie cijfer 2007-05-31 Na het knallende debuut album van 3 jaar geleden en een heleboel live optredens met onder andere Autumn en Epica, komt Xystus met het album Surreal. Op deze nieuwe plaat wordt veel geëxperimenteerd met de symfonische powermetal waar Xystus om bekend staat. Op de single 'My Chrysalis' staat zelfs een cover van Paul Elstak´s 'Rainbow In The Sky'. Dit nummer is steevast afsluiter van elke live show die Xystus geeft. Surreal is gemixt door Oscar Holleman, bekend van zijn werk met Within Temptation, Krezip en After Forever.

De nummers van de nieuwe cd zijn stuk voor stuk totaal anders, van snelle gitaarriffs tot poppy toetsen en harde drums. De cd begint met 'R.O.C', een snel gitaarnummer dat ook op de eerste plaat van Xystus had kunnen staan. Het nummer 'End Of The Line' zoekt het wat rustiger op en is zelfs dansbaar. In de overige nummers blijft Xystus afwisselen met hele snelle metal en orkestrale passages. De powermetal van Xystus lijkt nog steeds erg sterk op bands als Kamelot, maar is muzikaal enorm vooruit gegaan. De snellere gitaarnummers worden veel afgewisseld met instrumentale stukken. De band is op deze cd meer gaan experimenteren met instrumentale stukken en orkesten op de achtergrond.

De helft van de cd wordt ingenomen door het titelnummer 'Surreal'. Dit opus is opgedeeld in 6 muzikale stukken die allemaal totaal verschillen van elkaar. In 20 minuten worden alle instrumentale remmen los gegooid en wordt je bekogeld met harde drums, snelle gitaarsolo’s en bombastische melodieën.

Al met al is Surreal een enorm afwisselend album geworden. Hoogtepunten zijn niet aan te wijzen, elk nummer is een hoogtepunt op zich met een steeds een eigen stijl. Met deze plaat kan Xystus zeker een grotere groep mensen aanspreken maar of Xystus hiermee zal doorbreken tot het grotere publiek, is onwaarschijnlijk.
Recensent:Bas van Poppel Artiest:Xystus Label:Universal
Autumn - My New Time

Autumn - My New TimeHet Friese Autumn was tijdens de Gothic-hype het kleine broertje van de...

Gods of Blitz - Reporting a Mirage

Gods of Blitz - Reporting a Mirage Gods of Blitz is een band die nog flink aan bekendheid moet weten te winnen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT