RECENSIE: Ian Siegal - All The Rage

Ian Siegal
recensie cijfer 2018-07-08 Met de Britse bluesman Ian Siegal weet je altijd wat je in huis hebt. Tegenwoordig speelt de Brit met de Nederlandse begeleidingsband The Rhythm Chiefs. Deze begeleiding ondersteunt Siegal ook op zijn nieuwste album All The Rage. Op de plaat kun je vijftig minuten lang genieten van oerdegelijke blues.

Dit hoor je bijvoorbeeld in het schitterende slidegitaarspel van ‘The Sh*t Hit’. Het nummer kent een traditioneel bluesritme. De bas en drums duwen een treinritme voort, het Hammond orgel jankt en aangevuld met sterk gitaarspel. Fenomenaal! Ian Siegal heeft een prima bluesstem en zijn lage basgeluid komt ook hier goed tot zijn recht.

Soms krijgt de blues ook een verrassende toevoeging mee. Met ‘Ain’t You Great’ zit er een calypso -achtige twist door het liedje. Hier zet Siegal zijn stem niet rauw in, maar geeft hij deze een iets meer jazzy invulling. Het zomerse gitaarspel plaatst zichzelf ook hier in de hoofdrol. Hoogtepunt is ‘Sweet Souvenir’. Met behulp van een achtergrondkoortje positioneert Ian Siegal zichzelf hier als een echte soulzanger in de beste traditie van Solomon Burke en generatiegenoten. Verspreid over zes minuten bouwt het nummer zich langzaam op. Siegal sleept je mee door de soul zoals hij eerder nog niet heeft gedaan. Je verwacht continu dat de zanger naar een knallende finale toe werkt. Niks is minder waar. Na een lange, kalme gitaarsolo bouwt hij het liedje langzaam weer af. Dat werkt prima.

All The Rage is geen plaat die je volledig verrast. Het is wel een goede bluesplaat van een stel muzikanten in topvorm. Op de teksten horen wij een Ian Siegal die meer politiek betrokken is dan eerder. Mooi! Doordat de muziek op All The Rage zo gemakkelijk te beluisteren is schiet de boodschap nog wel eens langs je heen, maar dit maakt wel dat de cd verschillende luisterbeurten interessant blijft.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Ian Siegal Label:Bertus
Cover Todd Tobias and Combo Qasam - Massubu Evening Entertainers

Todd Tobias and Combo Qasam - Massubu Evening EntertainersJe hebt experimentele muziek en je hebt muziek waar geen touw aan vast te...

Cover Wiegedood - De Doden Hebben Het Goed III

Wiegedood - De Doden Hebben Het Goed III Hoewel er nog nooit iemand is teruggekeerd uit de dood om te vertellen hoe...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT