RECENSIE: Skeletal Remains - Devouring Mortality

Skeletal
recensie cijfer 2018-06-01 Het is soms heerlijk beuken op oldschool deathmetal, zeker wanneer je, zoals ondergetekende, de opkomst van de deathmetal hebt meegemaakt is het altijd fijn als er bands zijn die het geluid van bands als Death, Morbid Angel, Obituary en Pestilence omarmen. Met dit soort muziek zaten we begin jaren negentig met rode oortjes van plezier te luisteren. Het was toen nog een grote ontdekkingsreis. Dat is er nu wel vanaf en niets is meer te gek tegenwoordig, maar in die tijd kreeg je er de hoeders van de goede zeden nog mee op de kast. Nu haalt iedereen de schouders op bij de dood en verderf zaaiende teksten en een vette grunt.

Skeletal Remains uit Californië is een band die het geluid van bovengenoemde bands hoog in het vaandel heeft staan. Op Devouring Mortality, het derde album van de heren, is het drie kwartier voluit beuken op een manier die zo uit die illustere jaren lijkt weggelopen. Alleen mist Skeletal Remains wel enigszins het compositorische vernuft van de bekende namen, maar daarom zijn die bands ook zo goot geworden. Of Skeletal Remains dat niveau gaat halen wagen we te betwijfelen, al zal het aan de inzet en het geweldige geluid (mix van Dan Swanö) niet liggen. Skeletal Remains bewijst daarbij ook nog eens dat je niet allerlei productionele foefjes nodig hebt om vet te klinken. Alleen al die eerlijkheid dient beloond te worden.

De overspannen grunt van zanger Chris Monroy gaat soms zover de kant van Martin van Drunen op dat je soms het idee krijgt naar nog onontgonnen songs van Pestilence uit de beginjaren te luisteren. Ook de goed verstopte keyboard (of gitaarsynth) in het flink groovende ‘Ripperology’ lijken van die band te zijn weggelopen, inclusief het stukje horror-porno dat ‘Lifeless Manifestation’ heet. Daarnaast weet men een aantal prachtige gitaarsolo’s uit de hoge hoed te toveren (de mooiste in ‘Grotesque Creation’). Zodoende komt er, ondanks alle bruutheid, flink wat melodie uit de grafkisten opstijgen. Ook de afwisseling in een song is soms vrij groot en wordt er moeiteloos geschakeld tussen snelle stukjes en lompe grooves. Daarbij valt op hoe goed en vooral hoe duidelijk hoorbaar het vernuftige drumwerk is.

Devouring Mortality is een prima album dat de ouderwetse deathmetal in al zijn glorie laat weerklinken. Origineel of afschrikwekkend kunnen we dit allang niet meer noemen, maar een lekkere pot beukherrie als dit is altijd mooi meegenomen en levert dan toch weer dat gevoel van ‘wat ooit was’ een ietsie pietsie op.
Recensent:Jan Didden Artiest:Skeletal Remains Label:Century Media
Cover Wiegedood - De Doden Hebben Het Goed III

Wiegedood - De Doden Hebben Het Goed IIIHoewel er nog nooit iemand is teruggekeerd uit de dood om te vertellen hoe...

Cover Gitta de Ridder - For Everything A Season

Gitta de Ridder - For Everything A Season Gitta de Ridder is een Nederlandse singer-songwriter, maar zeer...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT