RECENSIE: Skeletal Remains - The Entombment Of Chaos

Skeletal Remains
recensie cijfer 2020-11-14 Op een originele noot of riff hebben we Skeletal Remains nog niet kunnen betrappen. Ook op The Entombment Of Chaos is, na een intro, vanaf de eerste echte seconden al duidelijk waar het met dit vierde schijfje van de deathmetalband uit Californië heen gaat. Skeletal Remains is namelijk heftig beïnvloed door de deathmetal zoals die eind jaren tachtig, begin jaren negentig opgang maakte. Dat was op de voorgaande drie album al zo en dat is op The Entombment Of Chaos niet veranderd. Dit is waar de band goed in is en dus kunnen we een dikke drie kwartier genieten van grafherrie die doet denken aan de verrotte klanken van Death, Morbid Angel en Pestilence.

Ook tekstueel voldoet Skeletal Remains aan alle voorwaarden voor een smerig schijfje waar orgastische vunzigheid regelmatig de boventoon voert, getuige meesterlijke titels als ‘Congregation Of Flesh’, ‘Dissectasy’ en ‘Unfurling The Casket’. Elke gemiddelde necrofiel raakt hier flink opgewonden van. Daar kunnen zelfs de naaktfoto’s van een bekende Nederlandse diva niet tegen op.

Dat het album als een klok klinkt is niet verwonderlijk als je weet dat Dan Swanö verantwoordelijk is voor de mix en mastering van het album. De Zweedse muzikant/ producer weet als geen ander hoe een goede deathmetalplaat moet klinken. Ondanks de heftigheid van de muziek wordt het nergens een brij en kun je de gitaar, bas en drums mooi van elkaar onderscheiden. Het verhoogt de luisterbaarheid van de muziek waarvan het energieniveau halverwege het album even wordt teruggedraaid door een instrumentale track.

Ondanks dat alles bekend klinkt is het toch weer genieten van de vaak afwisselende songs die ook regelmatig even een paar versnellingen omhoog gaan en bijna ook allemaal wel ergens een paar gitaarsolo’s herbergen. De heren Chris Monroy, die ook de vette grunt verzorgt, en Mike De La O doen dat meesterlijk. Tussen al het geweld zitten ook een paar uitschieters. Het meest opvallend is het log voortslepende ‘Eternal Hatred’. Door het lage tempo klinkt deze track extra lomp en zwaar. Vooral het basgeluid komt hier heel mooi naar voren. Ook heel fraai is ‘Dissectasy’ dat hele mooie tempowisselingen kent, maar ook ‘Tombs Of Chaos’ dat lekker vlot uit de startblokken schiet luistert lekker weg. Als bonustrack is nog een cover toegevoegd van Disincarnate (‘Stench Of Paradise Burning’), een obscure deathmetalband uit Florida; de plek waar je dertig jaar geleden moest zijn als je wat wilde voorstellen in deathmetal.

Zoals gezegd, voor innovaties hoef je niet bij Skeletal Remains aan te kloppen., maar liefhebbers van het oldschool geluid doen er goed aan om The Entombment Of Chaos uit te checken.
Recensent:Jan Didden Artiest:Skeletal Remains Label:Century Media
Cover Nakany Kante - De Conakry A Barcelone

Nakany Kante - De Conakry A BarceloneVergeef het ondergetekende, maar bij de naam Kanté gaan de gedachten meteen...

Cover Oceans Of Slumber - Oceans Of Slumber

Oceans Of Slumber - Oceans Of Slumber In deze pandemische tijden, waarin de cijfers van het RIVM dagelijkse kost...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT