RECENSIE: The Fiscus - Silly Fashion

Fiscus
recensie cijfer 2017-12-26 De Amsterdamse indieband The Fiscus bestaat uit vier vrienden en werd in 2016 opgericht. Eerder dit jaar kwam de eerste single ‘Virtue And Vice’ van de band uit, die twee maanden later werd gevolgd door de single ‘Jack And Judy’. Nu, ruim acht maanden later, is de eerste EP Silly Fashion verschenen. In de tussentijd ging de groep uitgebreid op tour en wist de band door te dringen tot de halve finale van de Amsterdamse Popprijs.

Silly Fashion bevat vier liedjes en duurt nog geen veertien minuten. Maar in die korte tijdsduur gebeurt er een hoop.
De EP trapt af met ‘He’s A Hasbeen’, een nummer over een voormalig bohemian die nu een grijze muis is geworden. Ondanks een sterk intro, dat wel iets weg heeft van ‘Sweet Home Alabama’ van Lynyrd Skynyrd, is dit het minst sterke nummer doordat de rest van het nummer iets teveel middle of the road klinkt.

De plaat wordt al stukken spannender bij het sterke liedje ‘Hermits’. Volgens de groep is dit voor hen een sleutelnummer, omdat daarbij de puzzelstukjes van de verschillende muzikale invloeden van de bandleden samenvielen. En dat is te horen, want de song die een aanklacht is op de huidige cyberwereld is energiek, krachtig en afwisselend en klinkt als The Libertines in hun hoogtijdagen.

Het hoogtepunt vormt de single ‘I’m An Animal’. Het nummer over nachtelijke braspartijen is energiek, dynamisch en bruist net zoveel als ‘Chelsea Dagger’ van The Fratellis. Het is zo’n liedje waarvan het refrein al na één keer luisteren nog urenlang in je hoofd blijft zitten.
Hoewel in het laatste nummer ‘My Genies Off Duty’ iets gas wordt teruggenomen, is dit ook een sterke track. Wederom is er sprake van de nodige muzikale afwisseling en tempowisselingen, die goed passen bij de rebelse tekst over een afgestompt gevoel en de daarbij behorende onmacht. Het snerpende gitaartje maakt daarbij het geheel compleet.

The Fiscus levert met Silly Fashion een sterk minialbum, waarbij de band de juiste balans lijkt te hebben gevonden. Dankzij de vele tempowisselingen klinken de nummers veel energieker en krachtiger dan de eerder uitgebrachte singles. Hopelijk volgt spoedig een volwaardige plaat, want de EP smaakt absoluut naar meer.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:The Fiscus Label:It\'s All Happening
Eminemt

Eminem - RevivalEen nieuwe Eminem plaat is nog altijd een spannende gebeurtenis. Hoewel de...

Nele

Nele Needs A Holiday - Love Yeah De Belgische Nele van den Broeck heeft ondanks haar jonge leeftijd (32) al...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT