RECENSIE: Larrikin Love - The Freedom Spark

Larrikin Love - Freedom Sparks
recensie cijfer 2007-04-11 Het debuut van Larrikin Love is al meer dan een half jaar uit, maar in Nederland alleen nog via de import te verkrijgen. Nu is er dan ook een Europese release van Freedom Spark, nadat dit debuut al op redelijk wat bijval kon rekenen in thuisland Engeland. In Nederland zijn ze ook al niet meer volkomen onbekend, zo traden de vier heren onder andere al op, op London Calling en Eurosonic.

Larrikin Love maakt een aanstekelijke mix van punk, folk, pop en een vleugje ska en alles wat daar tussen zit. Op het eerste gehoor zijn vooral Pete Doherty’s Libertines en Babyshambles van invloed geweest. Zij het dat er op dit debuut wat meer Ierse folk invloeden te horen zijn. Na een instrumentaal en redelijk bombastisch openingsstukje, wordt “Six Queens’ ingezet. Een snel en hoekig nummer, in de bekende Britse traditie, maar gaandeweg het nummer wordt ook duidelijk wat Larrikin Love onderscheidt van al die andere nieuwe Britse bands. Er is bij Larrikin Love ruimte voor muzikale nuance. Bijna elk nummer kent muzikaal gezien een verrassing. Of het is een banjo die door het nummer heen klinkt, zoals op ‘Happy As Annie’, of het is een zigeuner viool die bijvoorbeeld een nummer als ‘Edwould’ opluistert.

Op een enkele kleine misser na, zoals ‘Meet Me By The Getaway Car’ dat weliswaar regelrecht aan Madness doet denken, maar ook een enigszins clichématige flirt lijkt te zijn met het ska genre, kent dit album alleen maar lekker in het gehoor liggende nummers, die ook nog eens weten uit te blinken in originaliteit. Een enkele keer doet Larrikin Love ook aan de Canadezen van Arcade Fire denken, zoals op “At The Feet Of Ré’. Een fantastisch opgebouwd nummer, dat één van de hoogtepunten op dit album vormt. De eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat het tweede deel van het album minder sterk is dan het eerste deel. Na het hoogtepunt ‘At The Feet Of Ré’ volgen nog een viertal minder sterke, maar zeker geen slechte nummers.

Met Freedom Spark levert Larrikin Love een uitermate origineel debuut af, dat absoluut opvalt tussen de karrenvrachten aan Britste debuten die ons om de oren vliegen. Het album mag dan al een half jaar oud zijn, het moet absoluut door een groter publiek gehoord gaan worden. Zolang Larrikin Love zich op deze originele wijze weet te onderscheiden van andere bandjes, is het een absolute aanwinst
Recensent:Rob Mestrom Artiest:Larrikin Love Label:Infectious Records
Nekromantix - Life is like a Grave

Nekromantix - Life is a Grave & I Dig It! Nekromantix maken een mix tussen 70’s Punk en 50; s Rockabilly. Psychobilly...

Hombre - Hombre Productions

Hombre - Hombre Hombre wordt gevormd door 7 Belgen en brengt met dit titelloze debuut een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT