RECENSIE: Bloc Party - Alpha Games

Bloc Party
recensie cijfer 2022-10-03 In 2004 brak Bloc Party door met het ijzersterke debuut Silent Alarm, dat volstond met hoekige ritmes , scherpe gitaarlijnen en bovendien zeer urgente songs. De altijd moeilijke tweede plaat A Weekend In The City tapte uit hetzelfde vaatje en op het derde album Intimacy gooide de band het meer over de experimentele boeg. Dit leverde wat wisselende resultaten op, maar als het experiment slaagde, was het ook meteen helemaal raak.

Ondergetekende zag een grote toekomst voor Bloc Party, maar vanaf het vierde album Four kwam helaas de klad erin. De titel weerspiegelde het gebrek aan creativiteit. Na Four hielden bassist Gordon Moakes en drummer Matt Tong het voor gezien. Aangezien de ritmetandem voor een belangrijk deel verantwoordelijk was voor de spannende sound van Bloc Party, was hun vertrek een flinke aderlating. Vervangers Justin Harris en Louise Bartle zijn zeer kundig en weten de Bloc Party sound getrouw te reproduceren, maar ze voegen er niet echt iets wezenlijks aan toe.

Na Hymns uit 2016 is Alpha Games het zesde album van Bloc Party en het tweede in de nieuwe bezetting. De eerste single ‘Traps’ klonk als een stevig doorbeukende, maar ook nogal lompe versie van Bloc Party. Ook ‘Rough Justice’ is ronduit lomp. ‘Seks Magik’ is juist nogal saai en het hetzelfde geldt voor ‘By Any Means Necessary’.

Gelukkig staan er ook betere songs op het album. Zo is ‘Callum Is A Snake’ een lekker hectische track, die ook wel uit de eerste periode van de band had kunnen stammen. Alleen was het nummer dan waarschijnlijk gebruikt als B-kant van een single. Dit geldt ook voor ‘The Girls Are Fighting’. ‘In Situ’ is nog een tandje beter en deze track had misschien niet misstaan op A Weekend In The City. Dit laatste geldt zeker voor ‘If We Get Caught’.

Bloc Party voegt een paar aardige tracks toe aan het imposante oeuvre, maar voor de rest houdt het op Alpha Games niet over. Het is al met al is een plaat waar alleen verstokte Bloc Party fans veel lol aan zullen beleven.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Bloc Party Label:Infectious Records
Cover James Vincent McMorrow - The Less I Knew

James Vincent McMorrow - The Less I KnewDe Ierse singer-songwriter James Vincent McMorrow weet niet alleen zijn...

Sinead O'Brien - Time Bend And Break The Bower De Ierse zangeres Sinead O’Brien heeft veel te vertellen, getuige de lange...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT