RECENSIE: Nekromantix - Life is a Grave & I Dig It!

Nekromantix - Life is like a Grave
recensie cijfer 2007-04-16 Nekromantix maken een mix tussen 70’s Punk en 50; s Rockabilly. Psychobilly heet het genre dat ze vertegenwoordigen en waarvan zij samen met de vrouw van Kim Nekroman in de band HorrorPops toch behoorlijke leiders zijn. Referenties naar de dood in zowel de bandnaam, de verschijning van de band (de grafkist die de basgitaar van Kim vormt) als de teksten zijn ook op dit zevende volwaardige album niet ongewoon. Voor mij reden genoeg om ze vooralsnog af te schuiven als een gimmickband zoals Cartoons, die eind jaren ’90 furore maakten met de cover van Ross Bagdasarian: ‘Witch Doctor’ (“ooh eeh ooh ahah, tingtang wallawallabingbang”).

Naast hun gezamenlijke afkomst (Denemarken), verschillen de Cartoons echter genoeg van Nekromantix om toch serieus te gaan luisteren. Ook de aandachttrekkende titels zoals ‘Panic at the Morgue’ en ‘Rot in Hell!’ zijn redenen om het album toch eens goed te bekijken.

En…
Dit is Jerry Lee Lewis na een paar lijntjes teveel, Buddy Holly met een vuurpijl in zijn achterste en Roy Orbison die wel heel graag naar huis wil en tegelijk eigenlijk wel een heel grappig album.

Het geheel klinkt swingend, maar heeft genoeg snelle nummertjes zoals bijvoorbeeld ‘NekroHigh’, ‘Live is A Grave & I Dig it!’ en de titeltrack, om toch punk (aanverwant) genoemd te blijven worden. TröyDeströy steelt de show met zijn gevarieerde gitaarspel. Naast het gewone akkoordjestappen (4 – 4 – 4) waar punk soms in vervalt, speelt Tröy verbazingwekkende gitaarriedels en solo’s in 50’s-style.Ook met de meezingbaarheid zit het wel goed. Na een half uur luisteren zing ik al uit volle borst mee: “I hope you rot in he-e-elll”

Een extra reden om dit album credits te geven is de plek waar deze cd opgenomen is, dit is namelijk “in Hell”. Nekroman vertelt in een interview met label Hellcat dat dit zijn benoeming van zijn eigen garage is. Ook de productie is in eigen handen genomen. Onzinverhalen over de vercommercialisering van deze band kunnen dus wat dat betreft ook wel van tafel geschoven worden. Deze dodelijke originaliteit, snelheid en DIY/mentaliteit in Rock´n´Rollformaat moeten beloond worden.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Nekromantix Label:Hellcat / Epitaph
Vision of Atlantis – Trinity

Visions Of Atlantis - TrinityZoals de bandnaam misschien al doet vermoeden is de band opgericht door een...

Larrikin Love - Freedom Sparks

Larrikin Love - The Freedom Spark Het debuut van Larrikin Love is al meer dan een half jaar uit, maar in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT