RECENSIE: Garments - The Need to Belong

Cover Garments - The Need to Belong
recensie cijfer 2012-05-18 Monstertux. Misschien roept dat je meer op dan huidige bandnaam Garments. Onder die eerste behaalde deze Friese formatie namelijk ook de grootste successen. De reden voor deze naamsverandering is dan ook niet helemaal bekend. Het zal niet vanwege de doublures gedaan zijn, want Garments is hoe dan ook een vaker voorkomende bandnaam dan Monstertux.

Enfin, deze alom geprezen band heeft een nieuwe geluidsdrager samengesteld. The Need To Belong is de naam, en houdt een tiental nummers lang de maatschappij een spiegel voor. Het zijn echte luisterliedjes met diepgang over het breekbare, het onzekere en het overleven in de maatschappij. Precies datgene waar de band, die muzikaal omringd worden door Death Cab for Cutie, Placebo en Novastar, volgens de biografie al jaren een zwak voor heeft.

De meeste nummers van dit album worden gedoopt in een badje van weemoed, verlies en onzekerheid. Lees ‘Out Of This’. Het weet je direct te raken en naar de donkere kant van de wereld te verplaatsen. Pareltjes als ‘Both Feet In Quicksand’ en ‘What A Girl’ doet de plaat bij vlagen wel heel erg veel denken aan de kabbelende indierock van Death Cab for Cutie. Dit dankzij de gitaarloopjes, tempowisselingen maar bovenal het eveneens ijle stemgeluid van Sjoerd van Kammen. Zo succesvol als Death Cab zullen ze waarschijnlijk nooit worden. Daarvoor is het niet vernieuwend en origineel genoeg. Maar dankzij de ingespeelde ervaring en de ingetogen pure muziek maakt wel potentie om Nederland te veroveren.

The Need To Belong zit vol van dromerige poprock. De ervaring en het vernuft om goede liedjes te schrijven, maken het een album dat fier overeind blijft staan. Garments laat op dit ‘debuutalbum’ de zoektocht naar wat men nu echt wil en vooral de manier om dit te bereiken horen. Grauw, maar mysterieus tot aan de laatste snik.
Recensent:Joey van der Leemputten Artiest:Garments Label:Dying Giraffe Recordings
Cover Library Voices - Summer of Lust

Library Voices - Summer of LustThe Dark Knight of indierock, zo noemt het Canadese Library Voices...

Cover Zorita - Amor Y Muerte

Zorita - Amor Y Muerte Jarenlang leek de Nederlandse markt voor Balkanmuziek zeer beperkt. Uiteraard...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT