RECENSIE: Glyder - Backroads to Byzantium

Glyder - Backroads To Byzantium
recensie cijfer 2011-11-08 De hardst werkende band uit Ierland is terug met een nieuwe schijf en een vernieuwde bezetting. Glyder brengt begin oktober hun vierde studiowerk Backroads To Byzantium uit. Nieuwe zanger is ene Jackie Robinson die het werk van Tony Cullen overneemt. Daarmee verandert natuurlijk de totale sound van de band. Ook de ritmesectie wordt van een wissel voorzien, maar dat beïnvloedt het geluid in mindere mate. Enkel het gitarenduo Bat Kinane en Pete Fisher resteren. De bijgevoegde biografie leert ons dat de nieuwe schreeuwlelijk raakpunten vertoont met Paul Rodgers en Phil Mogg, maar dit dient men toch met een korreltje zout te nemen. De brave man komt toch een paar maten tekort om aan beide giganten te tippen.

Tien nummers lang krijg je op Backroads To Byzantium weer heerlijk klinkende songs gepresenteerd die zijn voorzien van de meest catchy riffs. Opvallend is wel de invloed van pop op bijna elke track. Niks mis mee, maar het hardere randje wordt zo wel vakkundig naar de achtergrond geduwd. De ‘twin lead guitar’ roept natuurlijk de naam Thin Lizzy op, maar de vergelijking met deze band gaat minder vaak op dan op de vorige studioplaten. Opener ‘Chronicled Deceit’ is dan meteen ook het meest rockende nummer. ‘Down And Out’ inclusief een sublieme gitaarsolo klinkt overheerlijk en sleept je mee naar andere sferen, terwijl ‘Something She Knows’ dan weer op de blues leest geschoeid blijkt. ‘Even If I Don’t Know Where I’m Gonna Go’ en ‘Two Wrongs’ zijn twee gitaarcomposities waarbij de riff telkens blijft nazinderen.

Backroads To Byzantium is ondanks de nieuwe line-up toch een uitgebalanceerd album. Rock en pop gaan hand in hand samen en tonen een huwelijk dat wellicht nog wel enkele jaren stand houdt. De productie zorgt voor een samenhangend album en luistert lekker weg. Niet vernieuwend maar toch de moeite waard om te volgen.
Recensent:Gunther Moens Artiest:Glyder Label:Suburban
Fastway - Dog Eat Dog

Fastway - Eat Dog EatWie herinnert zich Fastway nog? De band is het geesteskind van...

Che - Bestemming Onbekend

Che - Bestemming Onbekend Stijn Charpentier, artiestennaam Che , is een rapper uit Eindhoven. Hij...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT