RECENSIE: Portico Quartet - Isla

[Portico Quartet] – [Isla]
recensie cijfer 2010-12-08 De naam Portico Quartet doet je vermoeden dat je te maken gaat krijgen met Buena Vista Social Club achtige muziek. Niets blijkt echter minder waar bij het opstarten van deze cd. Soundscapes zou eerder een goede benaming zijn voor de muziek die het kwartet maakt.

Nu zijn er al genoeg bands die soundscapes cd’s maken dus moet je als nieuwe band onderscheidend zijn wil je exposure genereren. En dat hebben de mannen van Portico Quartet gedaan. Het opmerkelijke van deze band is namelijk het gebruik van het instrument de hang. Nu zullen er veel mensen zijn die net als ik nog nooit van een Hang gehoord hebben en daarom volgt hier eerst een beknopte uitleg. De hang is een instrument wat er uit ziet als een metalen ufo, bestaande uit twee op elkaar gelaste schalen. Het instrument klinkt een beetje als een steel drum, gamelan en drum die verenigd zijn in één enkel instrument. Je kunt er dus zowel het ritme van een drum als de melodie van een soort xylofoon mee spelen. De Hang geeft zo een beetje een oosterse sfeer aan de muziek. Het instrument is pas in 2000 ontwikkeld maar het opmerkelijke is dat het toch klinkt alsof je hier te maken hebt met iets wat al eeuwen oud is. Het geluid van dit nieuwe instrument past perfect in de muziek die de vier heren van Portico Quartet maken. Dromerige zachte muziek met een klein ritme erachter. Het is nergens heel prominent, maar toch ontzettend lekker. Dit is een hele fijne cd om te luisteren, het is namelijk nieuwe muziek die je toch een beetje bekend voorkomt. De saxofoon van Portico Quartet lid Jack Wyllie en de hang van Nick Mulvey spelen worden beide op een zeer ingetogen manier bespeeld en laten je wegdromen op de muziek, ongeacht wat de stijl dan ook moge zijn. Soms neigt het namelijk wat naar jazz en dan weer een beetje naar ambient. Omdat alle nummers minimaal 5 minuten duren, krijg je ook ruim de tijd om weg te dromen op deze heerlijke muziek.

Ondanks dat hun fantastische album, wat overigens is opgenomen in de legendarische Abbey Road studios, lovende kritieken mocht ontvangen vertelden de mannen recent in een interview dat ze nog graag als straatmuzikant spelen. Dit omdat de mensen die voorbij lopen niet voor je muziek hebben gekozen en je die groep dus echt moet overtuigen om te luisteren. Deze mannen maken echt muziek vanuit hun hart en zijn een ware ontdekking!
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Portico Quartet Label:Rough Trade Distribution
Swans  - ‘My Father Will Guide Me Up A Rope To The

Swans - My Father Will Guide Me Up A Rope To The SkyFan of geen fan, Chinees of geen Chinees: niemand zal ontkennen dat Swans...

Escape The Fate - Escape The Fate

Escape the Fate - Escape the Fate Escape The Fate is een relatief nieuwe band die voor zijn derde langspeler...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT