RECENSIE: Portico Quartet - Knee-Deep in the North Sea

[Portico Quartet] – [Knee-Deep In The North Sea]
recensie cijfer 2011-03-28 Het ene moment heb je nog nooit van een band gehoord en een moment later word je voor je gevoel ineens overspoeld met hun cd’s. Portico Quartet nam in 2009 een album op wat ik in december vorig jaar recenseerde. En nu verschijnt er ook nog een re-release van hun in 2007 opgenomen debuut album Knee-Deep In The North Sea.

De band Portico Quartet bestaat uit Duncan Bellamy (drums), Milo Fitzpatrick (contrabas) Nick Mulvey (hang en percussie) en Jack Wyllie (o.a. saxofoon). De heren zijn begin twintig en kennen elkaar nog van school. Hun debuut album uit 2007 kreeg de aandacht van vele DJ’s, bloggers en critici. Het werd genomineerd voor de Mercury Music prize 2008 en won de prijs voor album van het jaar in de categorie Jazz Folk and World Music van Time Out Magazine.

Voor de re-release is het album opgefrist door John Leckie, die eerder ook produceerde voor onder andere The Stone Roses, Radiohead en Muse produceerde ook al het tweede album van Portico Quartet. Naast de tien opgefriste originele nummers zette de band ook nog eens drie live opnamen als bonus op de cd.

Beschreef ik de tweede cd als ‘Soundscapes’, het debuut is eerder te omschrijven als een kruising tussen vrije jazz en Afrikaanse muziek. De hang ligt voor mijn gevoel wat minder op de voorgrond ten koste van de saxofoon die dit keer wat prominenter in beeld is.

De muziek doet me denken aan datgene wat af en toe op zondagochtend te zien is in het tv-programma Vrije geluiden van de VPRO. Experimentele muziek van mensen die hun instrument heel goed beheersen, en zoals ik soms wel en soms niet kan genieten van vrije geluiden op de zondagochtend, kan ik ook niet altijd vol genieten van Knee-Deep In The North Sea.

Op ‘Knee-deep’ is namelijk net niet de zachte dromerige muziek te horen die het viertal op Isla wel maakt. Het is allemaal net wat meer verantwoord dan zijn opvolger en komt daardoor soms wat geforceerd over. Het is duidelijk een eerste album, waarop te voelen is dat ze nog zoeken naar de juiste vorm. Gelukkig weet je al dat die juiste vorm te vinden is op de opvolger met de titel Isla.


Eerdere recensies van Portico Quartet:
- 08-12-2010: Isla.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Portico Quartet Label:Proper American Records
Jessica Lea Mayfield – Tell Me

Jessica Lea Mayfield - Tell MeWe zijn de Grazia niet, maar door de albumhoes kan ik het toch niet laten...

Jo Stance - Jo Stance

Jo Stance - Jo Stance Jo Stance is een project van de Finse producer en drummer Teppo “Teddy Rok”...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT