RECENSIE: Kubus & BangBang - Learning Curve

Kubus - Learning Curve
recensie cijfer 2007-03-14 Binnen de Nederlandse hiphop scene is Kubus een grote naam. De producer van experimentele hiphop is onder meer bekend van zijn samenwerkingen met Opgezwolle, Duvelduvel, Typhoon en Jawat. Ook zal bij de meeste muziekliefhebbers al wel bekend zijn dat hij zijn roots heeft in de techno. Op zijn derde volledige album spelen die techno-invloeden weer een grote rol. Dit keer is het echter geen bekende Nederlandse rapper waarmee samen wordt gewerkt.

Bang Bang, de rapper/ spokesman met half-Jamaicaanse en half-Ierse roots kwam vanuit Londen naar Amsterdam. Daar hoorde hij de beats van Kubus en raakte dusdanig onder de indruk, dat hij aanstuurde op een samenwerking. Bang Bang is een hevig getatoeëerde rapper die volgens eigen zeggen de keuze had tussen criminaliteit en muziek. Drugs, geweld, criminaliteit en allerlei andere problemen hebben zijn leven getekend. De keuze tussen zijn oude leven en de muziek, en zeker het feit dat hij de goede keuze heeft gemaakt komt vaak in zijn teksten terug. Vertellend en doorspekt met veel slang krijg je de verhalen te horen die rechtstreeks uit het hart van Bang Bang lijken te komen, waarbij de boodschap belangrijker lijkt dan de vorm.

Met de naam en muziek van Kubus in gedachten is het erg wennen als in het eerste nummer alleen spoken-word met een zwaar Engels accent te horen is. In de volgende nummers ligt qua rapstijl (“city speak”, zoals de rapper het zelf noemt) de vergelijking met The Streets of de Audio Bullys erg voor de hand. Hoewel de muziekstijl in Nederland sowieso nergens mee te vergelijken is, heeft het geheel door de harde beats van Kubus af en toe ook wel iets weg van een Prodigy album, met het verschil dat de teksten van Bang Bang wel heel erg diep gaan. De titel Learning Curve is dan ook terecht gekozen, de evolutie van straatschoft tot rapper wordt goed beschreven. Steeds weer worden problemen aangestipt en ondanks de zware teksten en openhartigheid overheerst vooral het positivisme. Bang Bang neemt duidelijk afscheid van zijn oude leven. De beats van Kubus geven het geheel een wat duistere kant en dat past precies bij de teksten van Bang Bang. Qua experimentele Kubus beats is het absolute hoogtepunt op deze cd het nummer 'Stop the problems'. Echt een nummer om de beat bij de voelen, het tilt het niveau van de Nederlandse hiphop dan ook weer eens naar een hoger niveau.

De vernieuwende rapstijl van Bang Bang is het pluspunt van de cd, er zit echt diepgang in, maar meteen ook het minpunt. De cd mist wat gastrappers, extra input en kan daardoor wat vervelen, op een gegeven moment snap je de strekking wel en kabbelt de cd wat voort. Doordat er echter een heel nieuw soort hiphop op deze cd staat en het geheel zeer vernieuwend is, is deze cd toch echt absoluut de moeite waard. Kubus en bangbang hebben al aangekondigd dat dit niet de laaste samenwerking is en ik kijk dan ook al weer uit naar het nieuwe project. Als daar wat meer variatie in zal zitten belooft het wat voor de Nederlandse hiphop.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Kubus & BangBang Label:TopNotch
Daath - The Hinderers

DÅÅTH - The HinderersHoewel de bandnaam van deze extreme metal groep erg Scandinavisch lijkt, komt...

Levellers - ChaosTheory

The Levellers - Chaos Theory Live Levellers , een Engelse folkrock band uit Brighton die inmiddels al bijna 20...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT