RECENSIE: Hannah Epperson - Upsweep

Epperson
recensie cijfer 2016-11-11 Hannah Epperson is een Amerikaanse neoklassieke artiest die gewapend is met een goede portie creativiteit. Waar neoklassiek vaak verzandt in een potpourri van moderne en traditionele klassieke composities, weet Hannah haar debuut Upsweep in ieder geval spannend te houden. De violiste gebruikt net als haar genrecollega’s veel gebruik van pizzicato’s (tokkelen) en loopeffecten.

Upsweep is eigenlijk twee keer hetzelfde verhaal dat niet verveeld. Pas na een aantal luisterbeurten valt op dat de teksten overeen komen. Dat komt door de heftige instrumentale stijlwisseling. Het album is verdeeld in twee stukken: Amelia en Iris. Amelia doet denken aan een neoklassiek antwoord op Gold Panda. Vooral bij ‘Story (Amelia)’ is die invloed te horen. FKA Twigs zou zijn vingers aflikken bij deze kant. Het is experimenteel op een goede manier, want de vioolklanken zijn nooit ver weg. De vijf nummers onder Amelia zijn zo belachelijk sterk dat ze niet eens zo gek zouden klinken op een dansvloer.

Iris is wat traditioneler, een korte introductie zet je op het verkeerde been. De tweede kant wordt namelijk ingeluid door de sample: ‘Why did I deviate from that story?’ Wij weten natuurlijk al dat dit niet een chronologische vertelling is. Hannah heeft de muziek gestript van dance, pop en elektronische instrumentatie. Echter, ze blijft experimenteren. Bij ‘Circles (Iris)’ laat ze haar stem expres overslaan om de teksten net wat indrukwekkender te maken.

Dit is een uiterst intelligent neoklassiek werk. De kans is groot dat we vaker van Hannah gaan horen, want zij lijkt de juiste gereedschappen te hebben om dit genre tot een hoger niveau te tillen. Ze maakt stevig gebruik van loops en samples om de songs gelaagdheid te geven. Zelfs na veelvuldige luisterbeurten vallen nieuwe details op, het is duidelijk met zorg geproduceerd en geschreven. Nog nooit klonk een violiste ingetogen en uitbundig op hetzelfde album.
Recensent:Frank de Jong Artiest:Hannah Epperson Label:Dying Giraffe Recordings
A Treehouse wait

A Treehouse Wait - InterludeEen aankondiging waarin melding wordt gemaakt van ”Sweden’s best kept pop...

Cover Emanuel and the Fear - Primitive Smile

Emanuel and the Fear - Primitive Smile Emanuel And The Fear is een muzikaal gezelschap rond frontman Emanuel Ayvas...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT