RECENSIE: TBftRR - Bounce

Bounce
recensie cijfer 2016-10-30 Eind jaren zeventig was er in Engeland sprake van een opleving van de ska-muziek die was overgewaaid vanuit Jamaica en die een aantal bekende bands voortbracht, waaronder Madness, The Selecter, The Specials en The Beat. De laatst genoemde groep rond de zangers Ranking Roger en Dave Wakeling was in Nederland minder bekend, maar scoorde toch een flink aantal hits voordat deze in 1983 uit elkaar ging. De bandleden gingen daarna door in diverse andere bands, zoals Fine Young Cannibals en General Public. De twee zangers vormden beiden een eigen vervolg op The Beat, waardoor een band met de naam The English Beat rondom Dave Wakeling ontstond en daarnaast The Beat featuring Ranking Roger. Met Bounce brengt The Beat featuring Ranking Roger voor het eerst sinds ruim dertig jaar een nieuw album uit.

Bij de eerste beluistering van het nieuwe album is direct sprake van een feest der herkenning. Na ruim drie decennia is Ranking Roger, bijgestaan door zijn zoon Ranking Junior en een aantal andere muzikanten er namelijk in geslaagd om nog steeds een goede en aanstekelijk mix van ska, reggae, pop, punk en soul te maken, waarbij de heupen meteen gaan wiegen. De pompende baspartijen, de scherpe gitaarrifs en de saxofoonpartijen vormen op veel nummers het onmiskenbare geluid van The Beat, zoals bij ‘Avoid The Obvious’, ‘Close The Door’ en op de eerste single ‘Walking On The Wrong Side’.

Toch is Bounce geenszins een herhaling van zetten en klinkt het geluid eigentijds. Dit komt niet alleen door de frisse productie, maar ook door de uitstapjes naar de popmuziek. Naast het eerdergenoemde ‘Walking On The Wrong Side’ vormen het beetje duistere nummer ‘Fire Burn’, het energieke ‘On My Way’, het opzwepende ‘Side To Side’ en het scherpe Clash-achtige nummer ‘My Dream’ de hoogtepunten van de plaat. Het minst pakkende nummer is ‘Talkin’ About Her’.

De teksten gaan net als op de eerdere platen van The Beat enerzijds over maatschappijkritische onderwerpen, zoals oorlog en verkwisting van tijd en anderzijds over liefde. De nummers bevatten vaak pakkende en catchy refreinen, zoals bij ‘Work Work Work’ of ‘Busy Busy Doing Nothing’, die snel in je hoofd blijven zitten en zich daar voor een tijd nestelen.

Met Bounce heeft The Beat featuring Ranking Roger een sterke comebackplaat afgeleverd, waarop de band fris en energiek klinkt. Een goede aanvulling op het al rijke oeuvre van de groep. Het is onduidelijk waarom de band zolang heeft gewacht met het uitbrengen van nieuw materiaal, maar het is te hopen dat spoedig een opvolger verschijnt. Deze plaat smaakt namelijk naar meer.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:TBftRR Label:Bertus
Cover Curtis Eller`s American Circus - How To Make It In Hollywood

Curtis Eller`s American Circus - How To Make It In HollywoodEen banjospeler als frontman van een band. Dat hoor je niet vaak. Curtis...

Cover The Dirty Heads - Dirty Heads

The Dirty Heads - Dirty Heads The Dirty Heads is al aan haar vijfde album toe. Dat de vijfde plaat,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT