RECENSIE: Tom Gillam & The Kozmic Messengers - Beautiful Dream

Gillam
recensie cijfer 2016-04-25 Meer Americana dan Tom Gillam zijn er maar weinig. De Amerikaanse zanger en gitarist maakt al jaren rock- en countrymuziek die we goed kennen uit de jaren zeventig. Denk daarbij aan muziek van bands als The Eagles en The Band, waar Gillam overduidelijk zijn inspiratie haalt. Op zijn nieuwe plaat Beautiful Dream wil hij benadrukken dat het om een echte bandprestatie gaat en daardoor worden The Kosmic Messengers ditmaal expliciet genoemd. Die band bestaat uit een aantal doorgewinterde muzikanten die hun vak verstaan, wat je goed terug kunt horen.

De tien nummers ademen stuk voor stuk vakmanschap, waardoor een classic rockliedje als ‘Just Don’t Feel Like Love’ lekker rockt. Ook Eagles cover ‘Good Day In Hell’ komt goed uit de verf en in ‘All About Me’ wordt er flink “geboogied” met een stel ronkende gitaarsolo’s. Gillam laat horen ook in de rustigere nummers zijn mannetje te staan, getuige het fraaie akoestische liedje ‘DNG’, dat geheel instrumentaal is en precies lang genoeg om niet te gaan vervelen. In de afsluitende ballad ‘Sail Away’ worden met de gitaar enkele aparte effecten toegevoegd, waardoor het liedje wat interessanter gaat klinken.

Maar dit is niet altijd voldoende om het boeiend te houden. De ervaring en kunde van de muzikanten staan niet garant voor continue hoogstandjes, want de plaat kent ook mindere momenten. Zo klinkt ‘Flying Blind’ wat zeurderig en had het nummer zomaar van Kid Rock kunnen zijn, wat in dit geval geen compliment is. Ook liedjes als ‘Lazy Sunday’ en ‘Better Things To Do’ zijn wat onopvallend en kun je hooguit aardig noemen. Dat is jammer voor de muzikanten die overduidelijk met hart en ziel het geheel hebben ingespeeld.

Zo is Beautiful Dream ondanks de bandprestatie en het hoogwaardige spel toch niet echt een overtuigende plaat geworden. Er wordt wat te behoudend te werk gegaan en daarnaast blijft de band braaf tussen de lijntjes kleuren. Hierdoor klinken sommige nummers zelfs wat gedateerd en wordt het teveel een kopie van de eerdergenoemde inspiratiebronnen. Het album is op zich prima, maar de momenten waarop de band wel iets interessants neerzet, zijn niet voldoende om er meer van te maken.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Tom Gillam & The Kozmic... Label:Blue Rose Records
WSH

Walter Salas-Humara - Work: Part OneHalverwege de jaren tachtig, toen voornamelijk elektronica de Amerikaanse...

Badger Bass

The Badger and the Bass - Watch Out! De Record Store Day 2015 was in vele opzichten een bijzondere dag maar voor...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT