RECENSIE: Walter Salas-Humara - Work: Part One

WSH
recensie cijfer 2016-05-31 Halverwege de jaren tachtig, toen voornamelijk elektronica de Amerikaanse hitparades domineerde, waren daar plotseling enkele bands die het aandurfden om zich volledig op de rock en country te storten. Bovendien slaagden ze er in om er nog succesvol mee te zijn ook. Het New Yorkse The Silos moesten plotseling opdraven in populaire Amerikaanse talkshows zoals die van David Letterman. Het poppubliek bleek gevoelig voor de pakkende indie-folk-alt.country-rock met teksten die er daadwerkelijk toe deden. Wellicht ging het Walter Salas-Humara misschien allemaal even te snel. Na enkele prachtige albums besloot de gitarist/singer-songwriter en mede-oprichter van de band om plotseling zijn eigen koers te gaan varen en zijn maatje Bob Rupe met de andere muzikanten achter te laten. Met The Silos is het, weliswaar na enig juridische touwtrekkerij goedgekomen en ook Rupe wist met onder andere een band als Cracker zijn draai aardig te hervinden, maar Salas-Humara is altijd uitermate productief, experimenteel en creatief gebleven. Desondanks heeft veel materiaal, ondanks een dikwijls hoogstaande kwaliteit, de langspelers die onder zijn eigen naam werden uitgebracht, niet gehaald.

Enkele composities uit deze periode, aangevuld met hernieuwde uitvoeringen die we al eens op de albums van The Silos tegenkwamen, zijn nu uitgebracht onder de titel Work: Part One. Ze zijn grotendeels afkomstig uit de periode kort na zijn vertrek en zijn allemaal voorzien van een akoestisch arrangement. Mandolines, viool en akoestische gitaar zorgen voor de juiste sfeer in de verhalen die de luisteraar krijgt voorgeschoteld. In de studio blijkt tevens de taak van producer en multi-instrumentalist Rich Brotherton zeer bepalend te zijn geweest, maar toch is het voornamelijk de stem van Salas-Humara waar het om draait. De rauwe, ietwat korrelige klanken van de zanger spreken nog altijd tot de verbeelding. Het blijkt een gouden zet te zijn geweest om een stemmige track als ‘For Always’ of het felle ‘I’m Over You’ uit de kelder te halen en op te frissen. Er blijkt namelijk nergens een houdbaarheidsdatum te zijn vermeld. Nu maar hopen dat er nog meer van deze Basement Tapes zijn terug te vinden.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Walter Salas-Humara Label:Blue Rose Records
Cover The Bonnevilles - Arrow Pierce My heart

The Bonnevilles - Arrow Pierce My HeartDat je als tweetal zonder problemen een rockband overeind kunt houden,...

Cover Tom Gillam & The Kozmic Messengers - Beautiful Dream

Tom Gillam & The Kozmic Messengers - Beautiful Dream Meer Americana dan Tom Gillam zijn er maar weinig. De Amerikaanse zanger en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT