RECENSIE: Roos Blufpand - Hoe Dan

Blufpand
recensie cijfer 2016-02-03 De 23-jarige Roos Blufpand heeft ondanks haar jonge leeftijd al een behoorlijk aantal wapenfeiten op haar naam staan. Ze won diverse prijzen, stond op de Parade en bracht in 2011 haar eerste EP uit. Daarnaast toerde ze intensief langs de theaters en lanceerde ze een eigen theesmaak. Hoe Dan is het tweede volwaardige album van de zangeres, liedjesschrijfster en pianiste met Surinaamse roots, waarbij ze opnieuw wordt bijgestaan door haar zevenkoppige band. De stijl is te omschrijven als een mix van kleinkunst en popmuziek en is te vergelijken met een mengeling van Maaike Ouboter en Ellen te Damme.

Vanaf het eerste nummer ‘Geweten’ valt op dat de nieuwe plaat wat steviger en een tikkeltje rauwer klinkt dan zijn voorganger Ik Ben. En dat is eigenlijk een zeer welkome stap voorwaarts, want het eerste album klonk soms net iets te mooi en te perfect. De productie van JJJ Sielcken, die eerder werkte met onder andere Jett Rebel, blijkt een zeer goede aanvulling op de sterke nummers van Roos te zijn, zonder dat de eigenheid van de zangeres in het gedrang komt.

De meest stevige song en tevens eerste single is ‘Heet’ en is door het opzwepende tempo het sterkste nummer van de plaat. De overige nummers doen echter nauwelijks onder aan kwaliteit. Enkele andere hoogtepunten zijn het enigszins dreigende liedje ‘De Weg Kwijt’ en het kippenvel bezorgende ‘Gandhi‘, vanwege de knappe opbouw en de dynamiek. Maar ook in de meer rustige nummers zoals de ballads ‘Heimwee’ en ‘Minder Mij’ schittert de kracht van de liedjesschrijfster, die op ‘Onder Water’ zelfs de sfeer van Heather Nova weet te evenaren. Noemenswaardig is ook de geslaagde samenwerking met rapper De Rus in het zeer actuele nummer ‘De Hemel’, dat over de strijd in naam van religies gaat.

De overwegend melancholische en verhalende teksten van Roos gaan hoofdzakelijk over de worsteling met het leven en over de liefde. De nummers worden mooi gedragen door de zuivere stem van de zangeres en de goed passende instrumentale ondersteuning, waarbij vooral het gebruik van de cello de nummers een extra warme klank geeft. Dat Roos een jonge vrouw met een volwassen geest is, blijkt uit de tweespalt van de teksten. Aan de ene kant blijkt zij zich te verrassen over normale zaken waar jong volwassenen tegenaan lopen, terwijl ze aan de andere kant graag de wereld zou willen veranderen. Zelf draagt ze daar in ieder geval een steentje aan bij doordat de plaat volledig duurzaam tot stand is gekomen, van de productie tot aan de fris ogende cd hoes op gerecycled karton toe.

Hoe Dan is een sterk, warm en integer tweede album, waarop Roos bewijst een getalenteerd liedjesschrijfster te zijn die definitief een plaats verdient in het huidige Nederlandstalige muzikale landschap. Een knappe plaat van een jonge vrouw met een volwassen ziel.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:Roos Blufpand Label:Coast To Coast
Boy and Bear

Boy & Bear - Limit Of LoveIn 2009 vormde Australische singer/songwriter Dave Hosking samen met Killian...

Cover Harbour of Souls - Mountain Of Fire

Harbour of Souls - Mountain Of Fire Het ontstaan van het vijfkoppige Harbour Of Souls is een klassiek verhaal....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT