RECENSIE: Boy & Bear - Limit Of Love

BandB
recensie cijfer 2016-01-06 In 2009 vormde Australische singer/songwriter Dave Hosking samen met Killian Gavin (gitaar), Dave Symes (basgitaar), Tim Hart (drums) en Jon Hart (keyboard, mandoline), de indiefolkrockband Boy & Bear. Het Australische antwoord op Mumford & Son’s bracht in 2011 debuutalbum Moonfire uit. Het debuut kreeg vijf ARIA awards en werd platinum in het thuisland. Opvolger Harlequin Dream (2013) deed het zowaar nog beter en werd goud. Limit Of Love (2015) is opgenomen in samenwerking met producer Ethan Johns, die eerder werkte met The Vaccines en grootheid Paul McCartney.

Met het veelal live opgenomen Limit Of Love maakt Boy & Bear een omslag naar meer door synthesizers geleide gitaarpop. Daarmee doet de band afstand van de folk associaties. Op opener en titelsong ‘Limit Of Love’ wordt dit niet direct duidelijk, maar na het horen van de jaren ’80 synths in ‘Walk The Wire’ en ‘A Thousand Faces’ kun je er niet meer onderuit. Het album staat vol simpele liedjes met prettige akkoordprogressies die hier en daar zelfs aan The Shins doen denken (zoals ‘Hollow Ground’). De overeenkomst met deze band is niet vreemd als folk in de mix gegooid wordt met synthesizers. Hier houdt de vergelijking dan wel op, want hetzelfde niveau haalt de band bij lange na niet en de eenvoud van de melodielijnen gaat al snel vervelen.

Toch weet het spannende ‘Showdown’ de aandacht vast te houden. De stem van Hosking is indrukwekkend en vol wanhoop. Dit gevoel wordt versterkt door de teksten: “I could be all the right things but maybe I want it too soon.” ‘Showdown’ en het even wanhopig en melancholisch klinkende ‘Just Dumb’, vormen de hoogtepunten van het album.

Limit Of Love is een album vol degelijk en gangbaar materiaal. Toch lijkt de band moeite te hebben met het inslaan van een duidelijk muzikaal pad. Deze ‘orenschijnlijke’ moeite met keuzes maken, zorgt ervoor dat weinig nummers op het album de luisteraar bij zullen blijven.
Recensent:Léonie Wijnen Artiest:Boy & Bear Label:V2 Records
Cover Placebo - MTV Unplugged

Placebo (UK) - MTV Unplugged MTV Unplugged stond in de jaren ’90 garant voor kwaliteitsalbums. Eric...

Cover Roos Blufpand - Hoe Dan

Roos Blufpand - Hoe Dan De 23-jarige Roos Blufpand heeft ondanks haar jonge leeftijd al een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT