RECENSIE: Motörhead - Bad Magic

Motorhead
recensie cijfer 2015-09-17 ”We’re Motörhead, and we play rock and roll”. Dat is de zin die frontman Lemmy Kilmister van Motörhead er altijd uitgooit bij hun optredens. En ja wat moet je zeggen over Bad Magic, behalve dat het een plaat is die Motörhead schreeuwt. En dat ligt niet alleen aan de stem van Kilmister.

Na in 1975 Hawkwind te hebben verlaten vanwege onenigheid over drugs heeft hij zijn eigen band opgericht, en dat is Motörhead geworden. Kilmister heeft van Motörhead een band gemaakt die door latere formaties, zoals Metallica, als een grote invloed wordt beschouwd. Van een icoonband als dit wordt ook een iconisch album verwacht. En dat is het ook zeker geworden. Het begint alleen al bij het openingsnummer: ‘Victory or die!’, een lekkere binnenkomer van een hardrock nummer. Al is Kilmister nooit echt goed te verstaan, bij nalezen van de lyrics is te constateren dat dit nummer voornamelijk gaat over het succesvol zijn, en als dat niet lukt dat het dan ook niet meer geprobeerd hoeft te worden.

Op de plaat wordt niet één thema behandeld, want Kilmister lijkt eigenlijk over alles te schrijven wat er in hem opkomt of boeit. Toch gaat het overgrote deel van de nummers over dood en liefde wat wordt verpakt in een hardrock jasje. ‘Shoot Out All Off YourLights’ is een nummer wat daar een goed voorbeeld van is. Het gaat over het verliezen van iemand, maar door de drumroffel in het begin die overgaat in een gitaarriff verliest het zijn onschuldige boodschap. Dat is iets waar Motörhead erg goed in is: Ze kunnen hun emoties kwijt zonder er op een concert geen feestje van te maken.

En dan als klap op de vuurpijl eindigt de plaat met een cover van ‘Sympathy For The Devil’ van The Rolling Stones. Het is erg amusant om de bekende drumrol in een ander jasje te horen. Ze hebben er iets eigens van gemaakt door het iets harder op te nemen. Met de unieke stem van Mick Jagger is het moeilijk om iets nieuws toe te voegen aan zo’n iconisch nummer. Toch luistert de track goed weg en is het een applausje waard dat dit nummer opnieuw is uitgevonden.

Al met al is het Bad Magic een album wat snel wegspeelt. Misschien iets te snel maar dat is ook de muziekstijl van Motörhead. Het kon ook eigenlijk niet anders dan dat dit album precies is wat ze altijd hebben gedaan. Motörhead kan zich als een van de weinige bands gelukkig prijzen met het feit dat ze nooit hoeven te evolueren. Alles wat ze maken is tijdloze hardrock of dat nu uit 2015 stamt of 1989.
Recensent:Ilse Croese Artiest:Motörhead Label:UDR
Cover Fresku - Nooit Meer Terug

Fresku - Nooit Meer Terug Fresku is inmiddels een begrip in de Nederlandse hiphopscene. Nog voordat...

Cover Spock's Beard - The Oblivion Particle

Spock's Beard - The Oblivion Particle Bizar dat je tegenwoordig bij het lezen over Spock’s Beard nog zo vaak de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT