RECENSIE: Saxon - Unplugged And Strung Up

Saxon
recensie cijfer 2013-12-23 Het volgende Kerst-pretpakketje dient zich alweer aan in de vorm van Unplugged And Strung Up van Saxon. Het gaat hier om een verzamelalbum, maar niet om een gewone compilatie. Saxon heeft een aantal klassiekers in een nieuw jasje gegoten. Sommige uitgekleed tot op de naakte essentie en anderen aangedikt met een compleet orkest. In de uitgebreidere versie van het album zit een tweede schijf met de titel Heavy Metal Thunder. Dit is de plaat met opnieuw opgenomen Saxon klassiekers die de Engelse band al eerder in 2002 uitbracht. Nu hebben we dus alles in een handzaam pakketje.

Het is dan de vraag of de songs echt beter worden van de nieuwere opnametechnieken, Een goede song blijft een goede song, al luister je hem op een aftands radiootje. Met de originele versies in het hoofd - het koste wat tijd om ze allemaal op te zoeken en te beluisteren - beginnen we welgemoed aan Unplugged And Strung Up. Wat er vervolgens langskomt, stemt ondergetekende vrolijk. Saxon heeft zich er zeker niet gemakkelijk vanaf gemaakt. Vooral blij wordt uw recensent van de georkestreerde versies van ‘The Eagle Has Landed’ en ‘Red Star Falling’. De slepende nummers zijn al ijzersterk maar worden door de bak violen nog een heel stuk epischer. Prachtig! Maar ook de vrij rustige songs ‘Crusader’, ‘Broken Heroes’ en ‘Call To Arms’ lenen zich prima voor dit soort orkestversies.

Ook de vier akoestische songs staan als een huis. Temeer ook omdat Biff Byford zijn krachtige rauwe stem mooi doseert. Het levert prachtige versies op van ‘Frozen Rainbow’ , ‘Requiem’ en ‘Coming Home’. De akoestische live versie van ‘Iron Wheels’ is eveneens goed te verteren. ‘Battlecry’, het hoogtepunt van het verguisde Rock The Nations staat in een opnieuw gemixte versie op deze schijf.

Zoals eerder gezegd krijgen de kopers van de uitgebreidere versie Heavy Metal Thunder als toegift. Deze schijf bevat dertien opnieuw in 2002 opgenomen Saxon-klassiekers. Of dat altijd even geslaagd is laten we aan de fans over. Maar songs als ‘Haevy Metal Thunder’ , ‘Strong Arm Of The Law’, ‘Princess Of The Night’ en ‘Denim & Leather’ zijn met hoorbare liefde opnieuw ingespeeld.

Opnieuw je beste liedjes opnemen, het blijft gevaarlijk. Vaak heb je een song in zijn originele versie leren kennen en zit je als fan niet te wachten op een opnieuw opgenomen versie. Saxon bewijst dat het wel goed kan. Het is genieten geblazen met deze twee mooie schijfjes.
Recensent:Jan Didden Artiest:Saxon Label:UDR
Cover The Covenant - The Story Of Bloody S. Cash

The Covenant - The Story Of Bloody S. CashWat doe je als je al 25 jaar stad en land afreist en je wilt eens wat anders?...

Cover Monster Magnet - Last Patrol

Monster Magnet - Last Patrol Het ging een tijdje niet zo goed met Dave Wyndorf, zanger en nog enig...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT