RECENSIE: Tenacious D - The Pick of Destiny

Tenacious D - Pick of destiny
recensie cijfer 2007-01-08 Tenacious D had een tijd terug een hitje met het nummer ‘Tribute’, waarin ze het beste nummer ter wereld bezongen. Dat beste nummer ter wereld waren ze helaas kwijt, maar ‘Tribute’ deed het toch ook erg aardig. De zoektocht naar het beste nummer ooit gaat door in de film The Pick Of Destiny. In deze film gaan de jongens van Tenacious D op zoek naar, inderdaad, the Pick of Destiny. Dit is een plectrum, gemaakt van de nagel van de duivel, waar een magische kracht op rust. Het is het geheim achter de grootste rocknummers aller tijden.

Het bijbehorende album, eveneens genaamd The Pick Of Destiny, lijkt voornamelijk te zijn bedoeld als begeleiding bij de film en minder als volledig album. Het album lijkt voor een groot deel te bestaan uit intermezzo’s, korte flarden uit de film. De totale lengte van de vijftien nummers tellende CD komt niet veel verder dan een half uur.

Bij een band als Tenacious D maakt het eigenlijk niet uit of je ze wel of niet serieus neemt. Volgens mij nemen ze zichzelf ook helemaal niet zo serieus en zien ze hun succes als een goed geslaagde grap. Ze pretenderen dan wel het beste nummer ooit te willen schrijven, maar ze lijken boven alles gewoon veel lol te hebben in het muziek maken en de band te gebruiken als excuus om vooral niet te volwassen te hoeven doen. Lekker zingen over hoe klote je de regering wel niet vindt, zoals ze in ‘The government totally sucks’ doen. En zoals het een een echte Amerikaanse rockband betaamd ook over weed.

Tenacious D weet een leuke combinatie te maken tussen wat rustigere rock, akoestische gitaren en stevige metal. Dit zorgt voor een grappige aaneenschakeling van nummers: ‘Papagenu’, met zowaar een fluit, ‘Dude (I totally miss you)’ met een grote rol voor akoestisch gitaarwerk en rustige zang, gevolgd door metal nummers ‘Break In-City’ en ‘Car Chase City’.

Dit heen en weer geflits tussen verschillende muziekstijlen maakt de CD ook wel wat chaotisch. Het is niet echt interessant luisterwerk, maar de luchtigheid ervan past weer wel bij een zomers BBQ-feestje met veel bier en een jointje. Op zo’n avond zou The Pick Of Destiny absoluut aangezet kunnen worden.
Recensent:Ike Breed Artiest:Tenacious D Label:Sony Music
Foo Fighters - Skin & Bones

Foo Fighters - Skin and BonesElke rocker verliest een keer zijn wilde haren. Zo ook Dave Grohl van de Foo...

Can_of_be - Don Quichot

Can of be - Don Quichot De Haagse band Can_Of_Be is in 2002 ontstaan uit de samenwerking tussen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT