RECENSIE: The Wooden Sky - Let`s Be Ready

Wooden
recensie cijfer 2015-09-09 Op een album klinken alsof je het op een middagje hebt ingespeeld en er daarna niets meer aan hebt veranderd. Dat is een beetje het idee dat The Wooden Sky heeft gehad bij het maken van dit derde album Let’s Be Ready. Of het zo ook over komt? Het is ze goed gelukt. Dit pure en soms rauwe album zal qua uitvoering niet veel verschillen met een live optreden van de band. “Sounding real, not perfect” was het motto. De nummers lenen zich er prima voor, de band is gegroeid, de teksten zijn sterk en er ontstaat een vrij volwassen geluid. De Canadese band levert een opvallend goed album af.

In de thuisstudio van zanger Gavin Gardiner is de opvolger van Every Child A Daughter, Every Moon A Sun (2013) gemaakt. Waar dit album vooral rustige songs bevatte, die vooral paste in het hokje ‘alternatieve country’, weet de band nu weer wat meer de variatie die debuutplaat When Lost At Sea (2006) had terug te vinden.

De rustige songs worden ditmaal gepast afgewisseld met fijne rocktracks waarbij de rauwe, krakende stem van zanger Gardiner goed tot zijn recht komt. Mede daardoor worden de rustige, ballad-achtige liedjes nooit zoetsappig en voel je dat je te maken hebt met een band die weet wat goed past bij het genre. Muziek zoals we het kennen van bijvoorbeeld Gaslight Anthem, maar niet klinkt als een kopie van iets dat al eerder gemaakt is. Liedjes die blijven hangen, beginnend met opener ‘Saturday Night’, misschien wel het beste nummer van dit album. Het vervolg is overigens niet minder: ‘Our Hearts Were Young’ en ‘When The Day Is Fresh And The Light Is New’ blijven in je kop zitten zonder dat het vervelend is. Verder is er genoeg variatie. De strijkers in ‘Write Them Down’ zijn verrassend en een goede toevoeging aan het liedje. Het neemt je mee in wat Gardiner je te vertellen heeft en raakt hier en daar echt een gevoelige snaar.

De muziek zal niet zozeer radiowaardig zijn, al bevat het zeker een aantal mogelijke singles. De band moet het hebben van de live optredens, wat met dit album zeker iets is om naar uit te kijken. Het repertoire van de band breidt zich uit en wordt op deze manier beter en beter. Mannen die gewoon lekker muziek maken en daar niet te veel aan veranderen. Ze willen “real” klinken, niet per se “perfect”. Missie geslaagd.
Recensent:Stijn Baarendse Artiest:The Wooden Sky Label:Dying Giraffe Recordings
Cover JEFF the Brotherhood - Wastd On The Dream

JEFF the Brotherhood - Waste On The DreamsDe release van JEFF The Brotherhood’s achtste langspeler Wasted On The...

Sean Taylor

Sean Taylor - The Only Good Addiction Is Love Ondanks zijn enorme cv, heeft de muziek van Engelse rootsartiest Sean Taylor...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT