RECENSIE: Zamora - Waves

Zamora
recensie cijfer 2015-05-13 Bij tijd en wijlen kan luisteren naar Waves, het debuutalbum van de nieuwe Nijmeegse formatie Zamora, een pijnlijke aangelegenheid zijn. Het album verhaalt over een bijzonder tragische tijd in het leven van Cyril Crutz, de ex-Celestial Season zanger die toch al een hele tijd niets van zich heeft laten horen. Aan te nemen valt dat hij wachtte tot hij de juiste inspiratie kreeg, iets dat zich vaak laat aandienen door een diep dal in het leven van een songwriter. In het geval van Crutz zal deze prachtige plaat hopelijk kunnen dienen als een kleine pleister op de wonden.

Na de nummers eerst akoestisch te hebben uitgewerkt heeft Crutz de verstandige zet gedaan een ervaren band om zich heen te verzamelen die de nummers wat extra power mee konden geven. Kaal zouden de teksten van Crutz waarschijnlijk ondragelijk pijnlijk worden, zo smijt hij zijn hart en ziel in de teksten. In een interview met 3voor12 vertelde Crutz over de gebeurtenissen die hem tot Waves hebben geleid: Ernstige ziektes, verloren familieleden, auto-ongelukken, zwangerschappen en een rotte timing zorgen bij elkaar voor een bijna ongelofelijk verhaal. Zoals hij zelf ook al aanhaalt is het voor een songwriter een soort lugubere goudmijn, met Waves dus als kroniek. Het album neemt je aan de hand mee door alles wat Crutz de afgelopen jaren heeft meegemaakt en geeft je bovendien een hoopvolle boodschap aan het eind. De muzikanten die zijn teksten hebben ingekleurd hebben allemaal ervaring in andere bands en kleuren naar eigen ervaringen het geheel in met invloeden als The Gathering, Nine Inch Nails en het broedende werk van Black Rebel Motorcycle Club.

Wie echt de tijd neemt in de plaat te duiken zal beloond worden. De band neemt je aan de hand mee door het verhaal heen, elk nummer gaat over een ander deel van Crutz’ verhaal en hoewel de teksten zelden straight forward zijn, zijn ze niet direct abstract. Het verhaal dat net onder het oppervlak ligt ontvouwt zich meer met elke luisterbeurt.

Het gebeurt niet zelden dat grote verliezen en tragische gebeurtenissen een muzikale loopbaan nieuw leven inblazen. Het gebeurt ook niet zelden dat dit soort ervaringen geïnspireerde werken opleveren. Beiden gelden voor Cyril Crutz en Zamora. Hoewel Waves niet direct de stap is die fans van Celestial Season hadden verwacht is het een mooie, bij tijd en wijlen hartverscheurende plaat geworden. Duik vooral even onder in Waves. Je zult rijker boven komen.
Recensent:Jelle Burger Artiest:Zamora Label:Suburban
Cover Kelela - Cut For Me

Kelela - Cut For Me2013 was het jaar van Kelela . Deze Amerikaanse r&b artieste, vernoemd...

Cover Waiting For - The Hexen

Waiting For - The Hexen Het verzinnen van een bandnaam kan soms een lastige taak zijn. Het moet...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT