RECENSIE: The White Birch - The Weight Of Spring

White Birch
recensie cijfer 2015-04-20 Het was een warme zomeravond in 2006 toen de Noorse slowcoreband The White Birch het podium van het Off festival te Polen afliep. Na tien succesvolle jaren en vier albums speelden ze hun laatste show om vervolgens te besluiten uit elkaar te gaan. De band, die in 2002 nog een hit scoorde met het emotionele nummer ‘Breathe’, leefde echter voort in de gedachten van frontman Ola Fløttum. Hij begon met het schrijven van filmmuziek, waarbij hij leerde hoe hij beeld en muziek kon combineren. Het duurde uiteindelijk negen jaar, een periode waarin Fløttum zijn moeder verloor, een gezin stichtte en zijn twee kinderen opvoedde, voordat hij twaalf nummers vond die hij goed genoeg achtte voor het nieuwe album genaamd The Weight Of Spring. Een plaat vol met fragiele slow-tempo tracks, geïnspireerd door alles wat het leven hem gegeven en afgenomen heeft de afgelopen jaren.

The Weight Of Spring ademt vanaf de eerste seconde een gevoel van melancholie en weemoedigheid uit. Het overgrote deel van de nummers bestaat uit enkel een piano en strijkers met hier en daar een uitstapje naar een banjo of een gitaar. Dit wordt gecombineerd met de zware, trieste stem van Fløttum, die een enkele keer wordt bijgestaan door zoete vrouwenvocalen. Fløttum neemt je als het ware mee naar een winters landschap dat langzaam maar zeker ontdooit om vervolgens, wanneer de tijd rijp is, weer opnieuw te gaan bloeien.

Tot een van de hoogtepunten van het album behoort ‘Solid Dirt’, een echte tranentrekker die je op het zelfde moment koude rillingen én een warm gevoel van binnen geeft.‘The Hours’ maakt vervolgens grote indruk met een magnifieke, harmonieuze samenzang die hier en daar doet denken aan de geweldige samenzang van Damien Rice en Lisa Hannigan. Tot slot zijn tevens tracks als ‘Lay Me By The Shore’ en ‘Spring’van grote klasse. Vooral de instrumentale afsluiter ‘Spring’ doet ons met zijn intense climax terugverlangen naar The White Birch’s postrock-roots van weleer.

Waar The White Birch tijdens hun hoogtijdagen de Noorse Sigur Ros werd genoemd, is hiervan op dit nieuwe album niet echt meer sprake. The Weight Of Spring is een meer zwaarmoedig en akoestisch geheel geworden dat weinig meer met het vroegere werk van de band te maken heeft. Dit doet echter geen afbreuk aan de kwaliteit van dit album, dat met zijn melancholische tracks precies de juiste snaar weet te raken.
Recensent:Loek Hendrikx Artiest:The White Birch Label:Glitterhouse Records
Cover Chadwick Stokes - The Horse Comanche

Chadwick Stokes - The Horse ComancheNu de lente eindelijk een beetje begint door te breken komt Chadwick Stokes...

Cover Charlie Winston - Curio City

Charlie Winston - Curio City In een tijd dat het weer helemaal hot is om singer-songwriter te zijn, is het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT